Crăciunul in stil englezesc
Jo Batson este soția ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Philip David Batson. Este o femeie specială și știe ca nimeni altcineva despre adevăratul spirit al Crăciunului. Este o cunoscătoare a tradițiilor și obiceiurilor gastronomice. Jo Batson are o pasiune specială pentru gătit. Pentru ea, acesta este mai mult decât un proces ordinar de rutină. Jo este pasionată de arta gătitului și petrece mult timp în bucătărie, indiferent de statutul pe care îl deține. Ba mai mult chiar, D-na Batson are în planuri să editeze în Moldova o carte de bucate: ”Cook for Moldova by Jo BATSON”. Anume din această carte, eroina noastră a selectat 5 rețete tradiționale de Crăciun și le-a împărtășit cu noi.
În 25 decembrie, soții Philip David și Jo Batson se trezesc foarte devreme. Au multe de făcut până la trezirea copiilor: aprind luminițele pe brad, pregătesc micul dejun și fac ultimele retușuri în aranjarea cadourilor pentru cei mici. Apropo, prima zi de Crăciun este numită în Marea Britanie Boxing Day (Ziua Cutiilor). Îndată cum deschid ochii, copiii Batson aleargă repede să-și deschidă cutiile cu cadouri și mai trag cu coada ochiului spre ghetuțele lustruite în ajun, care sunt pline cu urări de bine și felicitări de la cei dragi. Îndată după despachetarea darurilor de Crăciun, familia ambasadorului se așază la micul dejun. În dimineața de 25 decembrie, dejunul este unul tradițional-festiv: scrob, somon afumat și o cupă de șampanie. Dar cum poate fi altfel când e zi de sărbătoare?! Pe timpul zilei, casa se umple cu oaspeții dragi soților Batson, rude și cei mai apropiați prieteni ai familiei. Masa abundă de bunătăți și toată lumea savurează bucatele pregătite de către Jo. Apropo, d-na Batson s-a oferit să ne împărtășească unele rețete tradiționale pentru masa de Crăciun, indiferent în ce dată sărbătorim Nașterea Domnului.
Tartă de Crăciun
1 kg stafide
110 caise uscate
110 afine uscate
60 ml brandy
60 ml lichior Grand Marnier
225 gr unt de temperatura camerei
195 gr zahăr brun
2 lg. confitură
350 gr făină
1 lgt. condimente pentru prăjituri
½ lgt. scorțișoară
4 ouă
Coajă rasă de portocală sau lămâie
Migdale pentru decorUn
vârf cuțit de sare
1. Toate fructele se stropesc cu brandy și lichior. Amestecăm fructele și le acoperim peste noapte cu folie de plastic, să se pătrundă bine.
2. Ungem tava de copt cu unt, decupăm din hârtie de pergament cercuri pe diametrul tăvii și fâșii pe borurile interioare. Hârtia se unge cu unt (ulei) și se așază în tavă. Din hârtie mai groasă se decupează fâșii mai înalte decât borurile tăvii și se rulează pe exterior, legându-se cu ață. Tăiem încă vreo câteva cercuri, care vor acoperi tarta, însă pe mijloc trebuie să lăsăm o gaură. Încingem cuptorul la 150 grade C.
3. Amestecăm untul cu zahărul. Adăugăm coaja rasă de portocală, ouăle, confitura și amestecăm ingredientele. Amestecul de ingrediente uscate se împreunează cu aluatul de bază.
4. Aluatul se scoate în tăvăluțele de copt și se acoperă cu un cerc de hârtie și se dă la copt pentru 3-3,5 ore. Când tarta se va coace, o stropim cu 2 lingurițe de brandy. În timp ce tarta încă nu s-a răcit, o învelim în folie de aluminiu.
5. A doua zi, scoatem folia și din nou stropim tarta cu o lingură brandy. Acoperim din nou cu folie. Putem prepara pentru acest chec glazură sau mastică, iar ca să-i dăm un aer pur englezesc, putem lega tarta cu o panglică roșie.
Notă! Această coptură se prepară cu 8 săptămâni înainte de Crăciun. Trebuie să impregnăm tarta cu alcool în fiecare săptămână. Extrem de important este să învelim bine tarta, ca să evităm uscarea copturii.
”Această rețetă este un mix de sfaturi preluate de la Delia Smith și Nigella Lawson. Între timp, am adaptat rețeta după preferințele culinare ale familiei mele. Este important să lăsăm la macerat fructele uscate în brandy sau lichior, circa 1-2 zile înainte de a fi folosite în coptură”.
Mince Pie de Crăciun
450 gr mere acre
225 gr untură (care se pune în prăjitură, dar poate fi folosit și unt)
850 gr stafide
225 gr țucate
350 gr zahăr brun
4 lgt. amestec pentru prăjitură de Crăciun
½ lgt. scorțișoară
5 lg. brandy
Coajă rasă și zeamă a 2 portocale
Coajă rasă și zeamă a 2 lămâi
Pentru blat:
285 gr făină
85 gr unt
85 gr margarină
150 ml smântână
1 gălbenuș
Un vârf cuțit de sare sau zahăr
1. Pregătim umplutură: tăiem merele în cubulețe de mărime medie și le amestecăm cu toate ingredientele în afară de brandy. Acoperim compoziția obținută și o lăsăm peste noapte.
2. În ziua următoare, scoatem compoziția de mere pe tavă și o dăm la cuptor pentru 2 ore, la 120 grade C, periodic amestecând. După ce se răcește, adăugăm brandy și amestecăm încă odată. Amestecul obținut se toarnă în borcane, se acoperă cu capace și se depozitează într-un loc întunecos.
1. Preparăm blatul: margarina și untul se taie cu cuțitul și se încorporează în făină pe care o potrivim de sare sau zahăr (în dependență de preferințele gospodinei: sărate sau dulci). Se adaugă gălbenușul și smântâna, după care frământăm aluatul. Învelim aluatul cu folie de plastic și-l dăm la rece pentru 1 oră.
2. Decupăm cercuri din aluat, pe care le plasăm în formele mici pentru copt; deasupra scoatem câte o linguriță de umplutură.
3. Acoperim umplutura cu încă un cerc de aluat.
4. Ungem deasupra aluatul cu gălbenușul de ou și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade C, până se rumenesc tartele.
”Unde nu m-ași afla, cât de departe nu ași fi de Patrie, nu-mi pot imagina Crăciunul fără aceste prăjiturele. La majoritatea petrecerile organizate de Crăciun, îi servim pe oaspeții noștri cu acest deliciu tradițional. Tocmai din această cauză, am tot timpul în frigider un aluat semifabricat pentru copturi. Chiar dacă m-au prins oaspeții pe nepusă masă, îi pot servi oricând cu acest desert. Sfatul meu este să aveți umplutura preparată din timp!”
Scone cu cremă de brânză
225 gr făină
½ lgt. praf de copt
40 gr margarină sau unt
110 gr brânză Cedar
1 lgt. praf de muștar
120 ml lapte
1 ou
Sare, piper
Pentru umplutură:
Frunze de salată
Roșii Cherry
Somon
Unt
1. Încingem cuptorul la 220 grade C. Tapițăm tava cu pergament.
2. Margarina și untul se taie cu cuțitul și se încorporează în făina cernută cu praful de copt. Adăugăm piper și sare.
3. Radem brânza și o adăugăm împreună cu praful de muștar la făină. Amestecăm ingredientele până la omogenizare.
4. Turnăm laptele și frământăm un aluat elastic. Întindem aluatul într-o foaie, de 2 cm grosime.
5. Tăiem foaia de aluat cu o formă special în pătrate, de cca 5 cm. Le scoatem pe plasa de copt.
6. Cu ajutorul unei perii de bucătărie ungem suprafața aluatului cu un ou bătut și îl dăm la cuptor, pentru 10 minute.
7. Până biscuiții sunt încă fierbinți, le tăiem în jumătate și le ungem cu unt, după care le umplem după dorință. De regulă, în rol de umplutură se folosește somonul.
Rețeta Scone-urilor cu cremă de brânză este una foarte veche, păstrată în caietul de școală a soției ambasadorului Marii Britanii din Chișinău. Este o rețetă de care d-na Jo se folosește de mulți ani și poate fi introdus în baza rețetelor culinare a familiei Batson.
Biscuiți de ciocolată
225 gr unt
140 gr zahăr brun
1 gălbenuș de ou
1 lgt. esență de vanilie
250 gr făină
25 gr praf de cacao
200 gr ciocolată
Un vârf cuțit de sare
1. Încingem cuptorul la 190 grade C. Tapițăm tava cu pergament.
2. Mixăm untul cu zahărul până obținem o compoziție puhavă și aerată, după care adăugăm gălbenușul de ou și esența de vanilie. Amestecăm bine ingredientele.
3. Împreunăm făina, praful de cacao și sarea. Amestecăm ingredientele și le adăugăm la compoziția de unt. Bucățim necondiționat ciocolata și o adăugăm tot aici.
4. Din amestecul obținut formăm gogoși de ciocolată și le turtim ușor cu mână. Le scoatem pe tava de copt.
5. Timpul de coacere este de aproximativ 12 minute.
English breakfast Tea
Probabil, englezii sunt cei mai împătimiți de ceai în Occident. Ei sunt recunoscuți drept adevărați cunoscători ai tradițiilor de servire a acestei băuturi aromate. În Marea Britanie, ceaiul este servit tradițional cu lapte (ceaiul este turnat în lapte și nicidecum invers!). S-a constatat că acțiunea laptelui atenuează amărăciunea naturală a ceaiului și face băutura mai moale.
1. Turnați în cană 1/3 lapte.
2. Celelalte 2/3 din cană se acoperă cu ceaiul infuzat.
3. Adăugați zahăr după gust.
Tags
Похожие статьи
-
Gătim morcov ian 28, 2015
-
Tartă constructor oct 02, 2014
-
Шоколадный кекс dec 23, 2016
-
Biscuiți Iepurași de Paște apr 08, 2014
-
Biscuiți bezea cu ciocolată iun 16, 2014