Bucătăria Greciei cu Anna Dema

Просто&Вкусно - Bucătăria Greciei cu Anna Dema

Bucătăria Greciei cu Anna Dema

Ana Dema:

“6 ani în urmă cînd mă întorceam din Italia, am hotărît să diversific drumul meu destul de plictisitor: m-au urcat pe feribot și am plecat direct spre Grecia. Noi am navigat toată noaptea și cînd la 6 dimineața am ieșit pe punte, să văd unde am ajuns, mi-am pierdut darul vorbirii și probabil încă nu pot să-mi vin în fire. A fost dragoste la prima vedere. În acel an noi am petrecut doar o singură zi în Grecia, dar eu am înțeles că acolo trebuie să ne întoarcem neapărat. Peste un an noi am sosit în Grecia pentru 2 săptămîni, încă peste un an am petrecut în Grecia 1 lună, dar și asta s-a dovedit a fi prea puțin. De atunci eu obișnuiesc să-mi petrec în Grecia toată vara.

Eu am un loc preferat în Grecia, insula Zakynthos, dar în fiecare an eu mă strădui să descopăr locuri noi și vă pot spune că această țară e foarte diversificată, la fel și pe plan gastronomic.

De remarcat este, că grecii sunt foarte ospitalieri și deschiși, am fost invitată de nenumărate ori în casă de oameni absolut necunoscuți care așezau pe masă diferite bunătăți, iar într-o zi mi s-a întîmplat ceva deosebit. Eu fotografiam pescarii care alegeau peștele din plase pe malul mării, ei m-au observat și m-au invitat pe yahtul lor unde m-au servit cu arici de mare crud. Ei l-au desfăcut cu niște foarfece speciale și mîncau icrele lui cu pită alături de vin alb. De la început, mă îndoiam, are rost să gust așa ceva, dar curiozitatea a învins și am gustat. Gustul era foarte interesant, avea ceva comun cu somonul slab-sărat.

Aici, în Chișinău, eu gătesc periodic preparate din bucătăria grecească, de exemplu, fiului meu îi place foarte mult musacaua, eu o gătesc periodic pentru el, iar sosul dzadziki eu îl gătesc cu plăcere pentru prietenii mei”.

 


Sos greces dzadziki

 

Ingrediente:

1 lng suc de lămîie

2 lng smîntînă

2 căței de usturoi

500ml iaurt natural

1 castravete mare

1 lng pătrunjel uscat

1 lng mărar uscat

Sare de mare

 

Mod de preparare

  1. Acoperim sita cu un șervețel din bumbac și o scufundăm pentru 30 secunde într-o cratiță cu apă clocotită. Scoatem sita, turnăm în ea iaurtul, o acoperim cu peliculă alimentară și o lăsăm peste noapte.
  2. Curățim castravetele de coajă, îl înjumătățim și îi înlăturăm semințele. Îl dăm prin răzătoare, presărăm puțină sare, amestecăm și îl lăsăm deoparte 3 ore.
  3. Scurgem sucul de la castravete. Turnăm iaurtul într-un bol, adăugăm smîntîna, sucul de lămîie, usturoiul zdrobit, castravetele și verdeața uscată.
  4. Amestecăm și lăsăm la rece minim 2 ore.

 



Pâiniță aromată

 

Ingrediente:

1 baton de ciabatta

100g unt

½ legătură pătrunjel

2-3 căței de usturoi

 

Mod de preparare

  1. Tăiem pâinea feliuțe alungite.
  2. Amestecăm într-un bol untul moale cu usturoiul zdrobit, ungem feliuțele de pâine cu compoziția obținută.
  3. Prăjim pâinea pe tigaie pînă devine aurie, apoi presărăm verdeață tocată.

 


Gustare grecească

 

Ingrediente:

2 pite

200g brînză feta

Olive Kalamata

Ulei de măsline

Oregano

 

Mod de preparare

  1. Tăiem pita în 4-6 triunghiuri, fiecare. Apoi le prăjim pe tigaia încinsă pînă devin crocante.
  2. Așezăm pe o farfurie, bucata noastră de brînză feta, o stropim cu ulei de măsline, punem deasupra ei olive și presărăm oregano.
  3. Aranjăm în jurul ei triunghiurile de pita.

 

 

Cafe – frappe – un fel de coctail rece și dens, care este foarte popular în Grecia. Cea mai răspîndită variantă de frappe se pregătește din cafea și lapte, care sunt bătute în mixer sau shaker, el este servit în două moduri: este turnat într-un pahar înalt umplut cu gheață zdrobită și este servit cu paie scurte, sau fără gheață în pahare highball cu pai. În orice tavernă din Grecia puteți gusta  frappe clasic iar dacă vreți să-l pregătiți acasă, pe lîngă lapte, puteți folosi și înghețată sau siropuri de fructe. Puteți folosi și orice lichior sau băutură alcoolică.

 

 

Musaca grecească

 

Ingrediente:

500g tocătură de vită

100g cașcaval tare

100g brînză feta

1kg vinete

300g roșii

200g ceapă

4 căței de usturoi

1 linguriță zahăr

1 legătură pătrunjel

Sare

Piper negru

Oregano

Pentru sosul bechamel:

30g unt

300ml lapte

1 lng făină

 

Mod de preparare

  1. Spălăm vinetele și le curățim de coajă. Le tăiem plastine subțiri de 5mm. Punem feliuțele de vinete într-un bol și le presărăm cu sare, pentru a se scurge sucul amărui.
  2. Tăiem ceapa, zdrobim usturoiul și tocăm mărunt verdeața.
  3. Opărim roșiile 5 minute, apoi le curățim de coajă. Le tăiem cubulețe mici și le înăbușim circca 10-15 minute, pînă se va evapora lichidul.
  4. Prăjim ceapa și usturoiul în ulei vegetal.
  5. Adăugăm tocătura peste ceapă și o prăjim 5-7 minute pînă își va schimba culoarea. Apoi adăugăm roșiile, sare, piper, zahăr și oregano. Amestecăm și prăjim încă 1-2 minute.
  6. Clătim cu apă feliuțele de vinete, le uscăm și le prăjim în ulei pe ambele părți. Le scoatem apoi pe șervețele de hîrtie ca să se absoarbă surplusul de ulei.
  7. Aranjăm feliuțele de vînătă în tavă în așa mod încît să atîrne capetele pe marginea ei.
  8. La fundul tavei așezăm jumătate din cantitatea de tocătură, după care aranjăm deasupra ei marginele de vînătă, apoi răspîndim tocătura rămasă.
  9. Presărăm cu verdeață și adăugăm bucățele de brînză feta.
  10. Pregătim sosul. Prăjim în unt făina circca 2-3 minute. Adăugăm treptat lapte fiert foarte fierbinte, amestecăm bine încontinuu să nu se formeze cocoloașe. Fierbem pînă se va îngroșa sosul.
  11. Turnăm sosul în tava cu vinete și tocătură. Presărăm deasupra cașcaval ras și coacem 30-35 minute la 180o

 



Midii în vin alb

 

Ingrediente:

2kg midii

400ml vin alb

1 ceapă

1 legătură pătrunjel

50g unt

120ml frișcă

100ml smîntînă

4 căței de usturoi

4 crenguțe de cimbru

3 frunze de dafin

Sare după gust

 

Mod de preparare

  1. Tăiem mărunt ceapa, usturoiul și pătrunjelul.
  2. Topim untul într-o cratiță și prăjim ceapa și usturoiul timp de 5 minute.
  3. Adăugăm jumătate din cantitatea de pătrunjel și turnăm vinul.
  4. Adăugăm frunzele de dafin și crenguțele de cimbru și lăsăm să înceapă a fierbe.
  5. Turnăm midiile în cratiță și amestecăm, punem capacul și pregătim 5-10 minute, la foc mare.
  6. După ce se vor desface midiile, scurgem sosul într-un bol aparte, iar cratița cu midii o dăm deoparte.
  7. Turnăm în sos frișca și smîntîna, lăsăm să înceapă a fierbe și luăm de pe foc.
  8. Adăugăm în sos pătrunjelul rămas.
  9. Servim midiile într-o farfurie adîncă, stropite cu sos.

 


Foto: Olga Bux

 

Tags

Похожие статьи

Comentarii