Côte d'Azur
La ce vă gîndiți atunci cînd vorbiți despre Franța? Fără îndoială, la Paris, cea mai vizitată capitală din Europa. Iar lăsînd deoparte Parisul, ce locuri vă ademenesc în țara celor mai gustoase vinuri și cașcavaluri?
Echipa Escape a hotărît să descopere cele mai interesante locuri ale Franței. Fără să ne gîndim prea mult noi am ales Coasta de Azur.
Coasta de Azur este o destinație destul de populară printre turiștii ruși, dar din anumite motive chișinăuenii rareori se interesează de ea.
Un pic de istorie: Coasta de Azur este o coastă mediteraneană, care se întinde de la Toulon-ul francez pînă în orașul italian Ventimiglia. Coasta noastră de Azur este frumosul și confortabilul Cannes, cu iahturi de lux și stradele înguste, Monacul cu strălucirea lui și desigur, provence-ul francez, reprezentat de parfumatul Grasse, colorata Ville Franche-sur-Mer, vechiul Saint-Paul-de-Vence și Gourdonul, cu vederile sale uimitoare către Alpi!
Mai adăugăm la toate astea și o companie numeroasă, mîncare delicioasă și vinuri amețitoare. Noi am închiriat un apartament confortabil chiar în inima orașului Nisa și am rămas plăcut surprinși să aflăm că acolo s-a oprit cîndva demult și Napoleon Bonappart. Arhitectura clădirii ne-a impresionat foarte mult – pereți pictați, un ascensor forjat în centru, tavane înalte, trepte joase, iar podeaua o imensă tablă de șah. Toate astea te transferă într-un basm și te face să te simți ca Alice în Țara Minunilor!
Fiecare dimineață o începeam cu un mic dejun în stil clasic Provence – fructe suculente, croissante delicioase, gemuri, cașcavaluri, cappuccino revigorant – aceasta este rețeta unei dimineți perfecte. Cel mai important este că toate astea noi le cumpăram chiar după colț, din piața principală din Nisa – Cours Saleya.
Dimineți învăluite de aroma produselor de patiserie, o gamă largă de cașcavaluri, o varietate mare de fructe și legume, oh, da - și flori, multe flori! Colorate, parfumate, pe gustul fiecăruia, ele completau perfect dejunurile noastre franceze. După amiază, piața se transforma în terase deschise, la care se poate cina copios. Iar în zilele de luni acolo are loc piața de vechituri, prin care vă puteți plimba la nesfîrșit în căutarea unor lucruri interesante – veselă pictată, tacîmuri, cărți poștale de epocă, piese de mobilier – toate astea avînd istoria sa unică!
Călătoriile în stil Escape sunt întotdeauna însoțite de mîncare delicoasă, iar Franța este un loc special! Mesele de aici – sunt o parte din program care ne încarcă cu energie pozitivă pentru întreaga zi. Pe parcursul călătoriei noastre noi am reușit să descoperim locuri deosebite cu bucătării excelente și vederi minunate a panoramei locale. Salatele proaspete din fructe de mare, foie gras, pâinea prăjită cu brînză de capră și gem, melcii, midiile în sos de vin, caracatița și multe altele în concordanță cu vinul local Le Pichet – transformau fiecare masă în sărbătoare. Nu putem trece cu vederea și înghețata delicioasă cu care ne răsfățam în timpul plimbărilor prin oraș. Apropo, în Nisa se află faimoasa cafenea Fenocchio, care oferă mai mult de 80 de tipuri de înghețată, printre care puteți găsi gusturi destul de neobișnuite cum ar fi, gust de bere, lavandă, roșii cu busuioc, cimbru și avocado!
Vă așteaptă marea caldă și plajele de nisip, bucătăria gastronomică franceză și vinurile fine, plimbările liniștite pe străzi pietruite înguste, vizitarea palatelor mărețe și a mănăstirilor. La toate astea, se adaugă climatul cald mediteranean și o varietate fabuloasă de peisaje.
Coasta de Azur este celebră prin bucătăria Provence. Dintre cele mai populare preparate locale, trebuie să remarcăm: Salata Nicoise (fr. salade nicoise) – o salată celebră din legume, ouă fierte și ton.
Mesclun – o salată din frunze de păpădie, cicoare și alte ierburi de pe coasta mediteraneană. Bouillabaisse – o celebră supă groasă din pește, la prepararea căreia se folosesc mai multe soiuri de pește. Courgettes fleurs – o omletă cu flori de dovlecel. Ratatouille – o tocană de legume din ardei roșii grași, vinete, roșii, dovlecei și ceapă, pregătită în ulei de măsline cu usturoi. Pieds et paquets – pulpă umplută de miel și stomac umplut de oaie în vin alb. Boeuf en daube – carne de vită în vin roșu cu ierburi și usturoi, fiartă într-un vas special la foc mic. La tapenade – o pastă densă din olive, capere și anșoa. Se unge pe pâine prăjită și se servește la supă sau ca aperitiv. Aioli – sos de usturoi. Pistou – un sos dens preparat din fasole albe și roșii, busuioc, usturoi și ulei de măsline.
Iar la micul dejun trebuie neapărat să gustați croissantele franceze!
Această regiune din Franța nu va lăsa pe nimeni indiferent!
Escape – este o platformă pentru integrarea, cunoașterea și comunicarea persoanelor cu viziuni deschise asupra veții. Escape – reprezintă mișcare continuă, multe amintiri minunate, oameni drăguți, petreceri, prieteni noi și cele mai bune locuri.
Похожие статьи
-
Decorul la Picnucul de vară iul 24, 2014
-
Bangkok dec 05, 2013
-
Madrid oct 31, 2013
-
noi 22, 2024
-
Armenia mai 08, 2015