Biscuiți pe nume Madeleine

Просто&Вкусно - Biscuiți pe nume Madeleine

Biscuiți pe nume Madeleine

“…În minutul în care am gustat Madeleine, grijile cu privire la viitor și îndoielile intelectuale au dispărut. Chiar și cele care se refereau la talentele mele literare și realitatea literaturii în sine, care mă frămîntau adineauri, au dispărut ca prin magie”.

 

Scriitor Marcel Proust

 

 

Biscuiți pe nume “Madeleine”

Probabil că după cornulețe și baghetă, ei sunt unii dintre cele mai renumite tipuri de produse de patiserie frantuzească. Madeleine – un simbol al unei conversații prietenoase la o ceașcă de ceai – “Înmoaie Madeleine în ceai” spun francezii. Renumele lor mondial se datorează romanului “În căutarea timpului pierdut” scris de Marcel Proust. În una din cele mai faimoase scene ale literaturii universale, eroul principal înmoaie un biscuite în ceai - și prin sute de pagini se întoarce în copilărie, cu care el asociază pentru totdeauna gustul acestor biscuiți.

 

Istoria biscuiților Madeleine

Pentru dreptul de a fi numită baștină a biscuiților Madeleine se zbat pînă în zilele noastre mai multe țări. Unii oameni consideră că ei sau născut în Franța, însă unii susțin că ei au pornit de la polonezi, chiar dacă pare ciudat. Într-o seară minunată din 1755, fostul rege polonez Stanisław Leszczyński a dat un bal la Paris. Dar în ajunul balului bucătarul responsabil de festin s-a îmbolnăvit. Oaspeții riscau să rămînă fără gustări. Situația a fost salvată de o servitoare inteligentă și descurcăreață – care a pregătit rapid biscuiți în formă de scoică. A învățat cum să pregătească aceste mici delicii de la bunica sa. Desertul a impresionat oaspeții, de aceea a fost luată decizia să numească acești biscuiți în cinstea ei – Madeleine. Acest nou desert delicios nu a rămas neobservat datorită Marie Leszczyńska – regina Franței, soția lui Ludovic al XV-lea, care a transmis rețeta biscuiților “Madeleine” cofetarilor din Versailles. Anume așa, biscuiții “Madeleine” au apărut pe masa regelui Ludovic. În acel timp Franța dicta tendințele modei aproape la orice, de aceea, acești biscuiți rafinați și simplu de preparat au devenit desertul favorit al nobilimii europene.

 

 

Rețeta de bază a biscuiților “Madeleine”

 

Ingrediente:

2 pahare făină

1 linguriță praf de copt

Un vîrf de cuțit de sare

6 ouă

1 pahar zahăr brun

200g unt

 

Mod de preparare

  1. Cernem făina și o amestecăm cu sarea și praful de copt.
  2. Batem cu mixerul ouăle cu zahăr 10 minute pînă devin spumă.
  3. Turnăm făina treptat fără să oprim mixerul, apoi adăugăm bucățele de unt. Amestecăm totul bine. Trebuie să obținem un aluat dens.
  4. Acoperim aluatul și îl introducem în frigider pentru 2 ore.
  5. Ungem formele pentru madeleine cu unt și turnăm aluat în ele de 2/3.
  6. Coacem 5 minute la 220oC, apoi micșorăm temperatura pînă la 200oC și mai coacem 5-10 minute, pînă se rumenesc.
  7. Le scoatem din forme cît sunt încă călduțe, altfel se vor lipi. Le lăsăm să se răcească apoi le servim.

 

 

 

Biscuiții Madeleine sunt deschiși pentru experimente

Fiecare dintre noi preferă rețetele clasice testate în timp, dar ne bucurăm că în culinărie este loc pentru creativitate și experimente. Acest lucru este valabil și pentru acești biscuiți francezi – madeleine. Noi vă oferim 8 variante interesante și moderne de diversificare a gustului madeleine. Personalul nostru editorial a gustat cu plăcere fiecare variantă și și-a ales favorita!


 


Cu ulei de măsline și sare cu ierburi

Să nu vă sperie această combinație neobișnuită: vor fi delicioși! La rețeta de bază a biscuițolor madeleine adăugați ¼ pahar ulei de măsline și puțină sare de mare cu ierburi aromate.


 

Black and white

Clasicul alb-negru, succes confirmat la nivel mondial. Rețeta de bază o despărțim în 2/3 și 1/3. 1/3 din aluat îl amestecăm cu cacao. Turnăm în formă mai întîi ½ linguriță aluat cu cacao apoi puțin aluat de bază.


 

Cu condimente

Această variantă este pentru cei ce iubesc să experimenteze cu condimentele. Adăugați la rețeta de bază un vîrf de cuțit de scorțișoară, nucșoară și coriandru. Faceți o glazură din suc de lămîie și zahăr pudră, înmuiați biscuiții gata în glazură și presărații cu scorțișoară.


 

Cu unt de arahide

Acești biscuiți le vor plăcea la nebunie iubitorilor de unt de arahide. La rețeta de bază adăugați 1 lingură unt de arahide. Puteți adăuga și nuci măcinate.


 

Ceai cu iasomie

Acești biscuiți au devenit favoriții noștri. Ceaiul de iasomie conferă biscuiților o aromă deosebită. Măcinați frunzele de ceai în blender și adăugațile la rețeta de bază a aluatului.

 

 

Cu lămîie

Biscuiții fierbinți cu lămîie vă vor umple bucătăria cu aroma lor. Adăugați la rețeta de bază coaja rasă și sucul unei lămîi.


 

Cu cacao

Această variantă vă va lua foarte puțin timp, este deajuns doar să adăugați puțină cacao la rețeta de bază și să amestecați bine aluatul.


 

Cu miere

Biscuiții madeleine cu miere pot fi preparați în două moduri. În primul mod trebuie doar să adăugăm puțină miere la rețeta de bază. Iar în al doilea mod e destul să înmuiem biscuiții gata în miere.


Tags

Похожие статьи

Comentarii