Merele–fructele longevității

Просто&Вкусно - Merele–fructele longevității

Merele–fructele longevității

Este o adevărată plăcere să pregătești ceva din mere, ele îmbogățesc preparatul cu o aromă deosebită și îi conferă un gust acrișor. Plus la toate astea merele sunt foarte benefice pentru sănătatea noastră, un vechi proverb spune „Un măr pe zi ține medicul departe!”.

 

 

Excursie în istorie

 

Nici un alt fruct nu este învăluit de atîtea legende și mituri: i se mai spune și mărul raiului, fructul interzis, merele Hesperidelor, după care Hercule a mers la capătul lumii și celebrul măr al discordiei, care a provocat războiul troian și merele longevității și mărul lui Newton și multe alte mere. Baștina acestor banale și în același timp uimitoare fructe este Asia Mică. Ele au fost răspîndite în Eurasia în timpul marei migrație a popoarelor – emigranții cărau cu ei o mare rezervă de mere și lăsau în urma lor un șirag de cotoare și , prin urmare, semințe de măr. Pînă în ziua de astăzi, pe marginile celor mai vechi drumuri din Caucaz, Europa de Est și de Sud sunt livezi de mere – o moștenire din străbuni.

 

 

Beneficiile merelor

 

Beneficiul merelor se evidențiază prin proprietățile lor dietetice. Ele conțin o mare cantitate de vitamine și minerale. Inclusiv vitamina C, B1, B2, P, E, mangan și potasiu. Merele sunt și o sursă naturală de fier care se asimilează ușor în organismul uman. La toate astea se adaugă faptul că pulpa merelor conține o mulțime de fibre, de aceea ea se digeră destul de greu și creează o stare de sațietate îndelungată. Merele normalizează funcționarea tractului gastrointestinal, al ficatului și rinichilor. În plus, pectina conținută în mere, îmbunătățește tenul și poate prelungi destul de semnificativ tinerețea și prospețimea pielii, nu degeaba i se spune fructul longevității.

 

 

Mărul – fructul universal!

 

Mărul pentru bucătari – este produsul ideal, pentru că poate fi fiert, opărit, prăjit, copt, marinat, sărat, uscat, gelifiat, umplut, înghețat, conservat în diferite forme imaginabile și inimaginabile. Din mere se pot pregăti o gamă foarte largă de preparate. Putem pregăti cu ușurință o masă completă, de la salată și supă pînă la felul principal și desert, există zeci de opțiuni. Ele se asociază bine cu carnea de vită, de porc, de pasăre, cu vînat și fructe de mare. Ele pot fi condimentate și garnisite cu smîntînă, zahăr, scorțișoară, vanilie, sare, usturoi, piper, unt, și pentru a spori gustul lor intens – cu cidru și calvados. Nu veți găsi în lumea întreagă o bucătărie națională în rețetele cărora să nu fie prezente merele. Este necesar să se ia în considerare un singur lucru: soiul. Pentru că, după cum știți, există mere acre, dulci, dulci-acrișoare, moi și crocante, de vară, toamnă și iarnă.

 

 

Soiuri de mere



 

Jonathan

Wagner

Richard

Zimnii banan

Prima

Semerenko

Spartak

Mantuan

Golden

Jonagold

 

 

 

Cotlet de porc cu crustă de mere

 

Ingrediente:

3 lng pesmeți pentru pane

1 fenicul

1 ceapă

1 măr

1 lng cimbru verde tocat mărunt

1 lng sare

Piper negru proaspăt măcinat

2 lng ulei de măsline

1,5kg cotlet de porc cu os

 

Mod de preparare

  1. Încingem cuptorul la 220oC.
  2. Tăiem mărul și ceapa feliuțe.
  3. Mărunțim într-un robot de bucătărie pesmeții, merele, feniculul, ceapa, cimbrul, sarea și piperul. Adăugăm ulei de măsline.
  4. Frecăm carnea cu sare apoi o tăvălim prin compoziția obținută.
  5. Punem carnea în tavă, o introducem în rolă și o lăsăm să se coacă 1 oră. Dacă crusta devine întunecată și începe să se ardă trebuie să acoperim carnea cu folie de staniol și să o lăsăm să se coacă mai departe.
  6. O scoatem din rolă și o lăsăm să se răcească 15 minute, înainte de a o tăia și servi.

 

Piept de pui cu mere

 

Ingrediente:

500g piept de pui

3-4 mere dulci-acrișoare

1 ceapă

100g cașcaval tare

1 linguriță ulei vegetal

4-5 lng frișcă

Sare

Piper

Suc de lămîie

 

Mod de preparare

  1. Setăm rola la 200oC.
  2. Tăiem merele feliuțe și le stropim cu suc de lămîie.
  3. Porționăm pieptul de pui, îl batem puțin și îl frecăm cu sare și piper.
  4. Tăiem ceapa julien. Răzuim cașcavalul.
  5. Ungem tava de copt cu ulei vegetal. Aranjăm carnea în tavă apoi punem un strat de ceapă, ungem cu frișcă și presărăm ½ din cantitatea de cașcaval ras. Aranjăm feliuțele de măr deasupra în formă de evantai și presărăm peste ele cașcavalul rămas.
  6. Coacem 25-35 minute pînă obținem crustă aurie.

 

 

 

Salată Waldorf

 

Ingrediente:

2 mere

2 tulpini de țelină

100g rădăcină de țelină

100g miez de nucă

75ml maioneză de casă

2 lng frișcă

Sucul unei ½ lămîi

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Curățim merele de cotoare și le tăiem feliuțe subțiri, le stropim cu suc de lămîie.
  2. Tăiem tulpina de țelină inele subțiri.
  3. Curățim rădăcina de țelină și o tăiem fîșii subțiri.
  4. Pentru dressing amestecăm frișca, maioneza, sucul de lămîie, sarea și piperul.
  5. Punem ingredientele pregătite pe farfurie, presărăm miez de nucă și stropim cu dressing.

 

Știați că!

Rețeta salatei Waldorf se clasifică în categoria celor clasice. Această populară salată americană a fost inventată de maitre d 'hotel “Waldorf” la deschiderea hotelului în 1893 și este foarte populară și în zilele noastre.

 

 

 

Strudel cu mere

 

Ingrediente:

Pentru aluatul filo:

500g făină

300ml apă

20ml ulei vegetal

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

1kg mere

4 lng pesmeți pane

150g unt

200g zahăr

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul: amestecăm făina, apa și sarea, frămîntăm aluatul și îl lăsăm deoparte 30 minute. Adăugăm treptat ulei și frămîntăm un aluat elastic și uniform.
  2. Ungem tava cu ulei vegetal, punem aluatul în ea și îl ungem și pe el cu ulei. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm 30-60 minute la temperatura camerei.
  3. Setăm rola la 200oC.
  4. Spălăm merele, le curățim și le tăiem feliuțe subțiri.
  5. Întindem bine și foarte subțire aluatul. Ungem toată suprafața aluatului cu unt topit.
  6. Presărăm pesmeți peste aluat apoi aranjăm feliuțele de măr și presărăm deasupra zahăr.
  7. Rulăm atent strudelul, avînd grijă să nu se rupă aluatul și să se împrăștie umplutura. Ungem strudelul cu unt topit.
  8. Îl punem într-o tavă în care am așternut hîrtie de copt. Coacem strudelul 30 minute în rola preîncălzită pînă devine auriu.
  9. Îl scoatem din rolă și îl ungem cu unt.
  10.  Îl servim porționat cu biluțe de înghețată.

 

Sfat: Puteți folosi și aluatul foietaj filo congelat din comerț, trebuie doar să-l dezghețați și să-l ungeți generos cu unt, apoi să-i adăugați umplutură, să-l rulați, să-l ungeți cu unt și să-l coaceți în rolă.

 

 

Clătită germană cu mere caramelizate

 

Ingrediente:

2 mere

3 lng unt

3 ouă

125ml lapte

60g făină

1 lng zahăr pudră

50g zahăr

Un vîrf de cuțit de sare

 

Mod de preparare

  1. Setăm rola la 220oC.
  2. Spălăm merele, le curățim și le tăiem feliuțe subțiri.
  3. Topim untul într-o tigaie la foc mare, adăugăm zahărul, amestecînd continuu.
  4. Adăugăm feliuțele de măr și le caramelizăm, timp de 2-3 minute, amestecîndu-le periodic.
  5. Amestecăm cu un mixer făina, ouăle, sarea și laptele.
  6. Turnăm compoziția de ou în tigaie și o introducem în rolă să se coacă timp de 15 minute.
  7. Servim clătita presărată cu zahăr pudră și înobilată cu mere caramelizate.

 


Tartă cu mere

 

Ingrediente:

2 mere

110g făină

160g zahăr

3 ouă

1 linguriță praf de copt

Unt

Un vîrf de cuțit făină

 

Mod de preparare

  1. Setăm rol la 180oC. Ungem o tavă din ceramică cu unt și o tapetăm cu făină.
  2. Înlăturăm cotoarele de la mere și le tăiem feliuțe.
  3. Batem ouăle cu zahărul pînă obținem o spumă densă.
  4. Cernem făina cu praful de copt și sarea. Adăugăm făina peste spuma de ou și amestecăm cu grijă. Turnăm aluatul în tava pregătită în prealabil și aranjăm deasupra feliuțele de măr.
  5. Coacem tarta 25-30 minute în rola preîncălzită. O servim presărată cu zahăr pudră.

 

Ceai cu mere

 

Ingrediente:

2 mere

500ml apă

2 lng miere

½ linguriță nucșoară proaspăt rasă

2 bețișoare de scorțișoară

250ml ceai verde tare

 

Mod de preparare

  1. Tăiem merele feliuțe. Punem într-o cratiță apa, merele, scorțișoara, nucșoara, și mierea, fierbem totul la foc mediu timp de 3 minute.
  2. Acoperim cratița și lăsăm să se întrepătrundă timp de 20 minute. Strecurăm băutura obținută, adăugăm ceaiul și fierbem 1-2 minute.
  3. Îl putem servi atît fierbinte cît și rece.
  4. Servim ceaiul decorat cu feliuțe de măr.

Autor: Olesea Buneac


Tags

Похожие статьи

Comentarii