Bucătăria moldovenească cu Nata Albot
Cine alta decît Nata Albot să cunoască rețete interesante din bucătăria noastră moldovenească? Mama Natei pregătește niște bucate amețitor de gustoase, asta o știe din proprie experiență o jumătate din țara noastră și ea i-a transmis această capacitate și fiicei sale. Special pentru numărul din septembrie al revistei noastre Nata a pregătit 3 rețete: o tartă rapidă “șase” și ne-a împărtășit secretul preparării fasolei bătute și a adjicăi.
TARTĂ “Şase”
Rețeta acestei tarte Nata a preluat-o de la cumnata sa. I se spune “șase” deoarece toate ingredientele folosite la prepararea ei se folosesc în cantitate de 6 bucăți: 6 ouă, 6 linguri de smîntînă, 6 linguri de maioneză și 6 linguri de făină.
1 ceapă
1 morcov
coriandru
¼ varză
300 g de ciuperci
Sare, piper
6 ouă
6 linguri de smîntînă
6 linguri de maioneză
6 linguri de făină
Metodă de preparare
1.Se toacă mășcat ceapa, se rumenește pe tigaie. Apoi morcovul se dă prin răzătoare și se pune și el deasemenea în tigaie, se amestecă totul bine.
2.Se zdrobește coriandru,în masa care se prăjește. Varza se toacă mărunt și se adaugă și ea în tigaie.
3.Separat într-o tigaie se prăjesc ciupercile tăiate mărunt, se condimentează cu sare și piper. Se amestecă ciupercile cu varza și morcovi. Umplutura împărțiți-o în 2 părți.
4.Se prepară aluatul: se zbat 6 ouă, se adaugă 6 linguri de smîntînă, 6 linguri de maioneză, 6 linguri de făină, și sare. Aluatul se împarte în 3 părți. Pe tava de copt se aranjează un strat de pergament, se toarnă prima parte din aluat, deasupra se pune o parte din umplutura cu varză și ciuperci, se toarnă iarăși a 2 parte din aluat și iarăși adăugați umplutura rămasă. Peste plăcintă adăugați restul aluatului, astfel ca să fie proporțional peste tot.
5.Plăcinta se pune la copt pentru 45 minute la temperatura de 180 grade.
FASOLIŢĂ
Nata Albot pregătește fasolea bătută sau cum i se mai spune în popor fasolea făcăluită, cu un mic secret. Citiți rețeta și îl veți afla!
1 ceapă
300 g de fasole
200 g de becon
200 g de nuci
2 căței de usturoi
Metodă de preparare
1.Se taie ceapă și se rumenește într-o tigaie.
2.Se fierb fasolele împreună cu ceapa deja prăjită. În aceasta și constă micul secret a Natei Albot pentru receta fasoliței. După ce fasolele cu ceapa vor fierbe, se vor introduce în blender pînă se va obține o pastă omogenă, se adaugă 2 căței de usturoi.
3.Se taie beconul în fîșii subțiri și se prăjește.
4.Se prăjesc nucile în tigaie și se fărîmițează, se adaugă toate astea în pasta de fasole, se condimentează cu sare și piper și, se amestecă bine.
5.Se aranjează fasolița în farfurie și se ornamentează cu beconul prățit, ceapa și nucile.
ADJICA
2 kg de roșii
1 kg de gogoșari
0,5 kg de ardei roșii grași
10 ardei iuți
Metodă de preparare
1.Treceţi prin maşina de tocat carne roşiile, gogşarii curăţiţi de seminţe şi usturoiul.
2.Turnaţi compoziţia într-o cratiţă şi lasaţi-o pentru câteva zile. O dată în zi amestecaţi adjika.
3.Lăsaţi adjika la macerat circa 3-4 zile, periodic strângeţi spuma deasupra. Următorul pas: conservaţi adjika în borcane.
Rețete: Nata Albot; fotografii: Olga Bux; text: Olga Efimova
Похожие статьи
-
Somon cu spanac iun 09, 2014
-
Tartă din aluat florentin iun 26, 2014
-
Tartă cu ciuperci şi caşcaval proaspăt mai 23, 2014
-
Budincă cu ficat sep 24, 2014
-
Plăcintă cu dovleac şi mere iun 04, 2014