Oul–un aliment gustos și foarte sănătos

Просто&Вкусно - Oul–un aliment gustos și foarte sănătos

Oul–un aliment gustos și foarte sănătos

Acest produs este, probabil, cel mai frecvent “oaspete” la micul dejun, pe cît e de simplu pe atît de universal. În orice preparat, în orice țară din lume, în combinație cu alte produse, ouăle dau un impuls de energie pentru o zi întreagă. Există o mulțime de varietăți și combinații de pregătire a lor, încît pot fi preparate foarte des fără să se repete senzațiile gustative. În numărul din aprilie vă propunem 5 rețete simple cu ouă, pentru dejunuri gustoase și consistente.

 

 

 

Ouăle de găină sunt ușor de digerat și se absorb foarte repede în organism, conțin puține calorii. Este recomandat să consumăm circca 4-6 ouă pe săptămînă.

 

 

Ouă prăjite ochiuri

 

Ingrediente:

2 ouă

100g bacon

Unt

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Tăiem baconul feliuțe subțiri și îl prăjim pe tigaie la foc mediu. Îl punem deoparte.
  2. Stricăm ouăle într-o ceașcă apoi le turnăm atent, pe rînd, în tigaie. Cînd se vor rumeni puțin le punem deasupra baconul.
  3. Cînd vor fi aproape gata ouăle, introducem tigaie în rola preîncălzită la 160oC timp de 2-3 minute.
  4. Scoatem ouăle din rolă și le punem pe farfurie. Le presărăm cu sare și piper și le decorăm cu verdeață.

 

 

 

Scrob cu legume

 

Ingrediente:

2 ouă

2 albușuri de ou

2 lingurițe ulei de măsline

½ zucchini

1 roșie

Praz

100g șuncă

3 lng brînză feta

Sare

Piper

Mod de preparare

  1. Spălăm legumele, le curățim și le tăiem cubulețe. Tăiem șunca cubulețe.
  2. Încingem uleiul într-o tigaie și prăjim legumele și șunca timp de 5-6 minute, la foc mediu, amestecînd continuu.
  3. Stricăm ouăle într-un bol, adăugăm albușurile, sărăm, pipărăm  și batem totul puțin cu o furculiță.
  4. Turnăm ouăle peste legume și le pregătim circca 3 minute, amestecînd continuu.
  5. Servim scrobul presărat cu brînză feta și cu verdeață.

 

 

Omletă cu verdeață

 

Ingrediente:

3 ouă

1 lng unt

Pătrunjel

Ceapă verde

Sare

Piper proaspăt măcinat

 

Mod de preparare

  1. Stricăm ouăle într-un bol nu prea mare și le batem cu o furculiță. Sărăm și pipărăm și mai batem un pic.
  2. Tocăm mărunt verdeața și o adăugăm peste ouă.
  3. Topim untul într-o tigaie la foc mediu. Turnăm compoziția de ou și dăm focul la maxim. Amestecăm de cîteva ori. Facem focul mai mic și mai pregătim 1-2 minute.
  4. Servim omleta cu o bucățică de unt deasupra și cu verdeață.

 

 

 

 

Salată cu ouă

 

Ingrediente:

3 ouă fierte tari

4-5 roșii cherry

1 ceapă roșie

150g ruccola

8 anșoa în ulei

200g fasole păstăi

3 lng ulei de măsline

2 căței de usturoi

1 linguriță suc de lămîie

1 ardei iute

Frunze de busuioc

Ceapă verde

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Pregătim sosul: amestecăm uleiul de măsline cu sare, piper, usturoi zdrobit, ardei iute și verdeață. Lăsăm să se cuprindă aromele timp de 30 minute.
  2. Fierbem păstăile în multă apă, le scoatem din cratiță și le călim cu apă rece.
  3. Încingem într-o tigaie 1 lingură de ulei și zdrobim în el un cățel de usturoi. Prăjim păstăile 2-3 minute. Le luăm de pe foc, le stropim cu suc de lămîie și le lăsăm să se răcească.
  4. Tăiem ceapa julien, roșiile și ouăle feliuțe. Așezăm pe farfurie ruccola, păstăile, roșiile, ouăle și anșoa. Stropim salata cu sos.

 

 

Ouă florentine

 

Ingrediente:

300g spanac proaspăt

2 ouă

1 linguriță oțet de vin

50g parmezan

2 feliuțe de pâine integrală

2 lng frișcă 30% grăsime

1 lng unt

1 lng ulei vegetal

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Tăiem spanacul și îl călim circca 3-5 minute în unt. Adăugăm sare, piper și frișcă. Amestecăm bine totul.
  2. Prăjim feliuțele de pâine în ulei vegetal pînă devin aurii.
  3. Pregătim oul poșat: stricăm oul într-o ceașcă, lăsăm să clocotească apa într-o cratiță, adăugăm oțet și 1 linguriță de sare. Amestecăm apa clocotită pînă se formează o pîlnie în mijloc și turnăm atent oul în ea. Îl scoatem peste 30 secunde.
  4. Punem spanac pe feliuțele de pîine prăjită, apoi așezăm cîte un ou poșat și presărăm deasupra fulgi de parmezan.


 Rețete și fotografii: Olesea Buneac

 

Tags

Похожие статьи

Comentarii