Pasiunea pentru chec
Checul – este unul din cele mai simple și universale categorii de desert. Aroma îmbietoare a checului de casă îți creează un sentiment de căldură și confort, iar să mergi în vizită la cineva cu așa un chec este o plăcere deosebită, deoarece o astfel de surpriză nu va lăsa pe nimeni indiferent. Noi vă oferim rețeta clasică a checului, precum și multe idei simple și gustoase pentru diversificarea lui.
Chec clasic cu stafide
Ingrediente:
150g făină
100g unt moale
100g zahăr
100g stafide fără sîmburi
2 ouă
5g praf de copt
Mod de preparare:
- Încingem rola la 170oC.
- Turnăm apă clocotită peste stafide și le lăsăm 5 minute în ea.
- Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
- Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos.
- Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă.
- Cernem făina cu praful de copt și puțină sare. O adăugăm peste compoziția de ou și amestecăm cu grijă.
- Scurgem bine stafidele și le adăugăm în aluat. Turnăm aluatul în tavă.
- Coacem checul 40-45 minute în rola preîncălzită. Îl lăsăm să se răcească. Îl servim presărat cu zahăr pudră.
Chec cu lămîie
Ingrediente:
4 ouă
200g zahăr
Coaja rasă a 3 lămîi
250g făină
1 linguriță praf de copt
Sucul unei lămîi
125g smîntînă
75g unt moale
P/u glazură:
100g zahăr pudră
50ml suc de lămîie
50g kumquat
1 lng zahăr
Mod de preparare
- Încingem rola la 175oC. Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
- Batem ouăle cu zahărul pînă devin pufoase, apoi adăugăm untul. Adăugăm coaja și sucul de lămîie, amestecăm bine totul.
- Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul, apoi adăugăm smîntîna. Amestecăm pînă obținem un aluat omogen.
- Turnăm aluatul în tavă. Coacem tarta timp de 50-60 minute în rola preîncălzită. Pentru glazură, amestecăm zahărul pudră cu sucul de lămîie, pînă se dizolvă zahărul.
- Tăiem kumquatul inele subțiri. Într-o cratiță mică, înfierbîntăm 2 linguri de apă și una de zahăr. Adăugăm inelele de kumquat și le caramelizăm timp de 2-3 minute, amestecăm cu grijă.
- Checul gata îl ungem cu glazură și îl decorăm cu kumquat caramelizat.
Chec cu fructe de pădure congelate
Ingrediente:
250g făină
2 lingurițe praf de copt
Un vîrf de cuțit sare
100g unt moale
250g zahăr
½ linguriță extract de vanilie
2 ouă
125ml lapte
200g fructe congelate (afine, coacăză neagră și roșie, zmeură)
P/u glazură:
100g zahăr pudră
30ml lapte
50g fructe proaspete p/u decor
Mod de preparare
- Încingem rola la 175oC.
- Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
- Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare.
- Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm extractul de vanilie și amestecăm bine totul.
- Adăugăm ½ din făină peste compoziția de ou, amestecăm, turnăm laptele, mai amestecăm o dată, apoi adăugăm făina rămasă.
- Tăvălim fructele prin făină.
- Le adăugăm în aluat și amestecăm cu grijă, nu insistăm tare, ca să nu se coloreze aluatul cu sucul fructelor.
- Coacem checul 45-60 minute în rola preîncălzită. Verificăm dacă e gata cu ajutorul unei scobitori.
- Pentru glazură, amestecăm zahărul pudră cu laptele, pînă se dizolvă zahărul.
10. Lăsăm checul să se răcească apoi îl ungem cu glazură și îl decorăm cu fructe proaspete.
Chec Mramornii
Ingrediente:
100g făină
100g unt moale
½ linguriță extract de vanilie
2 ouă
15g praf de cacao
20ml apă caldă
Pentru glazura de ciocolată:
100g ciocolată neagră amară
50ml frișcă 30% grăsime
Mod de preparare
- Încingem rola la 165oC.
- Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
- Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm extractul de vanilie și amestecăm bine totul.
- Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul. Turnăm apă fierbinte peste praful de cacao și îl amestecăm bine.
- Împărțim aluatul în două părți. Adăugăm cacao în una din părți și amestecăm bine.
- Turnăm în tavă aluatul alb, apoi cel cu cacao. Cu ajutorul unei scobitori facem cîteva ornamente, amestecînd astfel ambele aluaturi.
- Coacem checul timp de 60 minute în rola preîncălzită.
- Topim ciocolata pe baie de abur, adăugăm frișca călduță și amestecăm bine.
- Lăsăm checul să se răcească și îl ungem cu glazură de ciocolată.
Chec cu fulgi de migdale, răchițele uscate și ciocolată albă
Ingrediente:
100g unt moale
125g zahăr
3 ouă
175g făină
1 linguriță praf de copt
75g smîntînă
50g răchițele uscate
2 lng rom alb
50g fulgi de migdale
50g ciocolată albă
Pentru glazură:
100g ciocolată albă
50ml frișcă 30% grăsime
75g fulgi de migdale
50g răchițele uscate
Mod de preparare
- Turnăm rom peste răchițele și le lăsăm deoparte timp de 1 oră.
- Încingem rola la 180oC.
- Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
- Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm smîntîna și amestecăm bine totul.
- Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul.
- Scurgem bine răchițelele, le tocăm mărunt dacă este nevoie. Rupem ciocolata în bucăți mici. Adăugăm în aluat răchițelele, ciocolata și fulgii de migdale. Amestecăm cu grijă apoi îl turnăm în tavă.
- Coacem checul timp de 60 minute în rola preîncălzită.
- Topim ciocolata pe baie de abur, adăugăm frișca călduță și amestecăm bine.
- Lăsăm checul să se răcească, îl ungem cu glazură de ciocolată, îl presărăm cu fulgi de migdale și bucățele de răchițele uscate.
Chec cu fulgi de cocos și vișine congelate
Ingrediente:
115g unt moale
115g zahăr
2 ouă
125g făină
1 linguriță praf de copt
2 lng fulgi de cocos
100g vișine congelate
Pentru glazură:
100g ciocolată albă
150g mascarpone
25g fulgi de cocos
Mod de preparare
- Încingem rola la 180oC.
- Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
- Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm smîntîna și amestecăm bine totul.
- Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul. Adăugăm fulgii de cocos.
- Presărăm vișinele cu 1 lingură de făină și le scuturăm puțin ca să distribuim bine făina. Adăugăm jumătate din cantitatea lor în aluat și amestecăm cu grijă.
- Turnăm aluatul în tavă și aranjăm deasupra vișinele rămase, le apăsăm puțin în aluat.
- Coacem checul timp de 60 minute în rola preîncălzită.
- Topim ciocolata pe baie de abur, adăugăm mascarponele și amestecăm bine.
- Lăsăm checul să se răcească, îl ungem cu glazură din mascarpone și ciocolată și îl presărăm cu fulgi de cocos.
Autor:Olesea Buneac
TagsПохожие статьи
-
Glace din citrice iun 19, 2014
-
Шоколадный кекс dec 23, 2016
-
Healthy smoothie mai 23, 2014
-
Лимонный тарт с меренгой mai 21, 2014
-
Ceai tonifiant de ghimbir iul 07, 2014