Vitaminile
Toate mamele se străduie să gătească preparate benefice pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor, deoarece alimentația joacă un rol important în starea de sănătate a copilului. Mesele lor trebuie să fie hrănitoare, variate și îmbogățite cu vitamine. Noi vrem să vă împărtășim cîteva rețete pentru copii, care vă vor ajuta la menținerea sănătății copilului dumneavoastră.
Pancake-uri din ovăz
Ingrediente:
100g făină de grâu
100g făină de ovăz (fulgi de ovăz fărămițați)
1 ou
300ml lapte
1 vîrf de cuțit sare
1 linguriță praf de copt
1 linguriță zahăr
20-25g unt topit
Mod de preparare:
- Amestecăm toate ingredientele uscate.
- Turnăm treptat laptele, amestecînd continuu ca să nu se formeze noduri. Adăugăm și oul bătut. Amestecăm bine apoi adăugăm untul. Aluatul obținut trebuie să fie un pic mai dens ca aluatul pentru clătite.
- Încingem la foc mic o tigaie din ceramică. Turnăm puțin aluat pe tigaie și cînd se formează găurele pe suprafața lui îl întoarcem pe cealaltă parte și îl prăjim cîteva secunde. Continuăm pînă pregătim tot aluatul.
- Servim pancake-urile cu miere, dulceață și unt.
Beneficiile dovleacului
Dovleacul este plin de vitamine. În plus, este un produs la care foarte puțini oameni au alergie. Acesta conține acid ascorbic, vitaminele B, E, A și K, toate aceste vitamine vă vor salva de la răceală și vă vor ajuta în lupta cu oboseala și iritabilitatea.
Supă din dovleac cu ghimbir
Ingrediente:
2-3cm rădăcină de ghimbir
3 lng ulei de măsline
1 morcov
0,5 pahar frișcă
1 ceapă
500g dovleac
500ml apă sau bulion de legume
Sare
Mod de preparare
- Tăiem ceapa mărunt. Tocăm ghimbirul foarte mărunt.
- Le prăjim în ulei de măsline pînă devin aurii.
- Tăiem morcovul rondele subțiri și îl rumenim puțin. Adăugăm cîteva linguri de bulion și îl înăbușim pînă va fi moale.
- Tăiem dovleacul cubulețe și îl adăugăm peste morcov. Turnăm bulionul rămas. Fierbem totul 20 minute, sub capac, la foc mic.
- Cînd dovleacul va fi gata transformăm supa într-o supă-cremă cu ajutorul blenderului. Turnăm frișca, potrivim de sare și mai fierbem cîteva minute.
- Servim supa-cremă cu semințe curățate de dovleac.
Piept de pui în sos din iaurt
Ingrediente:
5 lng ulei de măsline
1 ceapă tăiată mărunt
1,5 linguriță pastă de tomate
½ pahar apă
1,5 linguriță semințe de chimen zdrobite
2 buc. piept de pui
1 linguriță usturoi uscat
2 linguriță suc de lămîie
¼ pahar iaurt natural
2 lng răchițele uscate
2 lng cireșe uscate
¼ pahar fistic prăjit
¼ pahar semințe de pin
Coriandru sau altă verdeață
Sare
Piper
Mod de preparare:
- Amestecăm într-un bol mare 1 lingură de ulei cu pasta de tomate, ceapa, 2 linguri de apă și chimenul. Adăugăm carnea de pui, amestecăm bine și lăsăm 20 minute să se marineze.
- Într-un alt bol amestecăm usturoiul cu lămîia, lăsăm să se cuprindă aromele 10 minute apoi adăugăm iaurtul, 1 lingură de ulei, sare și piper.
- Turnăm apă fierbinte peste cireșe și răchițele și le lăsăm în ea pînă se vor înmuia. Scurgem apa și uscăm pomușoarele cu șervețele din hîrtie. Adăugăm peste ele nucile, 1 lingură de ulei și verdeața tocată.
- Scoatem carnea din marinadă, o sărăm puțin și o prăjim într-o tigaie încinsă, pînă devine aurie.
- Servim pieptul de pui înnobilat cu sos din iaurt și presărat cu amestecul de nuci.
Mere coapte cu nuci, miere și răchițele uscate
Ingrediente:
4 mere din soiul Granny Smith
¼ pahar nuci
3 lng răchițele uscate
2,5 lng zahăr brun
¾ linguriță scorțișoară
Miere
Mod de preparare
- Amestecăm nucile, răchițelele și zahărul apoi adăugăm scorțișoara și mierea.
- Scoatem cotorul din mere, dar nu pînă la capăt. Umplem merele cu compoziția de nuci cu miere.
- Le coacem timp de 30-50 minute în rola preîncălzită la 180oC.
Merele coapte conțin un amestec unic de enzime și microelemente. În conformitate cu cercetările științifice, merele coapte păstrează integral vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, H, PP, C și E. Această combinație unică asigură o sănătate remarcabilă. Un rol deosebit îl joacă vitamina B6, ea normalizează metabolismul și contribuie la dezvoltarea normală a corpului copilului.
Kisiel din lapte și răchițele
Ingrediente:
p/u kisiel-ul din răchițele:
100g răchițele
½ pahar zahăr brun
2 lng amidon de cartofi
3,5 pahare apă
p/u kisiel-ul din lapte:
3,5 pahare lapte
¼ pahar zahăr brun
1,5 lng amidon de cartofi
½ păstaie de vanilie
Mod de preparare
- Alegem fructele, le punem într-o sită și le scurgem sucul. Îl introducem în frigider pentru o vreme.
- Turnăm 3 pahare de apa peste pulpa rămasă, punem totul la foc și fierbem timp de 5 minute, la foc mediu. Apoi trecem compoziția printr-o sită măruntă. În băutura obținută adăugăm zahăr și lăsăm să clocotească.
- Înmuiem amidonul cu restul de apă și îl strecurăm. Îl turnăm treptat în compoziția clocotindă, amestecînd continuu.
- Turnăm sucul de răchițele peste compoziția clocotindă. Luăm cratița de pe foc.
- Pentru kisieliul din lapte, desfacem păstaia de vanilie în jumătate, îi înlăturăm semințele. Dizolvăm amidonul într-un pahar cu apă. Laptele rămas îl punem la fiert, adăugăm zahărul, semințele și păstaia de vanilie. Lăsăm să înceapă a fierbe apoi înlăturăm păstaia de vanilie. Turnăm compoziția de lapte cu amidon, amestecînd continuu, ca să nu se formeze cocoloașe. Îl lăsăm să fiarbă pînă se îngroașă apoi îl luăm de pe foc.
- Turnăm într-un pahar mai întîi kisiel din lapte, îl lăsăm să se răcească bine și să se întărească apoi turnăm deasupra kisiel din răchițele. Repetăm procedura pînă vom umple paharul.
Autor:Irina Barcari
TagsПохожие статьи
-
Enjoy your meal oct 29, 2014
-
Clatite din pui cu sos beshamel iun 09, 2014
-
Masa copiilor mar 03, 2015
-
noi 22, 2024
-
Crunch estonian iun 17, 2014