Prînzul pe malul mării

Просто&Вкусно - Prînzul pe malul mării

Prînzul pe malul mării

Iată că am ajuns la finalul seriei noastre de materiale despre Odessa. În ultimul articol noi vrem să invităm toți cititorii noștri la un picnic pe malul mării în Odessa. Vremea cea mai potrivită pentru un picnic pe malul mării este toamna, pentru că în această perioadă a anului plajele sunt pustii. Noi sperăm că sfaturile noastre ce țin de această temă vă vor fi utile.

 

 

“Mestecă aici totul și tot timpul – semințe, creveți, pește afumat, raci, struguri. Cele mai bune guri ale țării nu se opresc nici pentru o secundă: ciugulesc, țocăie, desfac, sorb, adulmecă și chiar ascultă cu gura. Gurile lor sunt minunate – un amestec de ucraineni, ruși, greci și evrei”.

Mihail Jvanețchi

 

 

 

Prînz ca la Odessa

 

Ideea de a pregăti un prînz ca la Odessa undeva în afara Palmyrei de sud este condamnată la un eșec grandios și este lipsită de sens. Deoarece orice odesit vă va spune cu încredere că orice masă începe cu un loc, pe care nu-l veți găsi în altă parte în lume, cu piața Privoz. Desigur, băștinașii vă vor asigura că Privoz nu mai este cea fost altădată. Probabil au dreptate, deoarece totul se schimbă odată cu timpul, dar, cu toate acestea, delicatese exclusive pentru masa de prînz le putem găsi acolo și astăzi. Dacă nu vă vine să credeți, luați drept exemplu cuvintele personajelor scenelor de comedie ale lui Mihail Jvanețchi: “ Aoleu ce cîrnați! Ce pâine! Ce covrigi!...Îl cumperi și el îmbie cu aroma sa tot cartierul”.  Nu doar Jvanețchi iubea să vorbească cu entuziasm despre mesele din Odessa. Un alt exemplu este Kataev: “El a adus de la Odessa ca cadou macrou afumat și brînză marinată într-un borcan cu apă… El striga, că asta e cea mai gustoasă mîncare din lume, hrana zeilor!”. Sau “ … din vinete pregătim imediat o tocăniță. Bineînțeles că nu compoziția aceea fără gust dulce-gălbuie care se vinde în conserve, ci tocănița naturală, de casă, din vinete alese – hrana zeilor! – verde, cu ceapă, oțet, ardei moldovenești diabolic de iuți, de te bușesc lacrimile…”.  Dar, doar cu cuvinte nu vom fi sătui, așa că noi am hotărît să ne apucăm serios de treabă și să punem în aplicare pregătirea unui prînz ca la Odessa. În acest scop noi am invitat să ni se alăture cinci gospodine din Odessa, care nu doar iubesc această bucătărie, dar și se descurcă de minune la pregătirea ei. Noi am pregătit bucatele care le puteți întîlni pe masa oricărei familii din acest “gustos” oraș. Desigur, guvidii în sos de roșii – este un preparat clasic precum ceafa de porc umplută și farșmacul. De asemenea, noi am pregătit cîrnați de casă din două tipuri de carne, iar ca garnitură cartofi noi cu unt și verdeață. Ca aperitiv noi am pregătit o tocăniță de vinete. Fără ea masa de prînz nu ar fi completă! Iar la desert noi am hotărît să vă bucurăm cu un compot deosebit cu scorțișoară  și cu un desert al copilăriei, de pe plajele din Odessa – nuci cu lapte condensat.

 

 

 

Guvid în sos de tomate 


Ingrediente

1 kg de guvid curățat

 4 roșii bine coapte

1 morcov mediu

1 ceapă mare

3 lg. făină

Sare, piper negru,Coriandru, semințe de mărar


Metodă de preparare

1.Peștele se spală și se curăță. Tăiem capurile, aripioarele și codițele, înlăturăm măruntaiele. Spălăm din abundență peștii și presărăm cu sare. Până ne ocupăm de prepararea sosului, lăsăm peștele într-o parte.

2.Plasăm pentru câteva clipe roșiile în apă clocotită, întretăiem pielița și o înlăturăm. Curățim roșiile de pulpă și le tăiem cubulețe. Ceapa și morcovul, de asemenea, se spală, se curăță și se taie cubulețe.

3.Într-o cratiță cu fundul gros călim ceapa și morcovul până se rumenesc, apoi adăugăm roșiile. Prăjim legumele 1-2 minute, turnăm 1 pahar apă și lăsăm să fiarbă. Stingem focul, acoperim sosul și-l lăsăm să se pătrundă. Ne reîntoarcem la guvid (pește). Tăvălim fiecare pește prin făină și-l prăjim pe tigaia încinsă, la foc potrivit, până prinde crustă.

4.Scoatem guvidul într-un ceaunel și-l acoperim cu sosul de roșii, pe care l-am potrivit în prealabil de sare, piper și coriandru. Înăbușim ingredientele la foc mic, cca 25 minute. Când este gata fiert, peștii se porționează pe farfurii și se presară cu mărar uscat.

 

 

 

Cârnațiori de casă 


Ingrediente

500 gr carne de porc (ceafă sau omoplat)

500 gr carne de vită (gambă)

2 cepe mari

150 gr slănină

5 căței usturoi

1,5 m intestine pentru umplut

Sare, piper negru

Coriandru, cimbru, oregano uscat

 

Metodă de preparare

1.Carnea de vită și porc se taie 50 x 50. Vom avea nevoie de o parte pentru carnea tocată mărunțită în robot, și o parte pentru tocătura pe care o vom prepara de sine stătător, cu ajutorul cuțitului.

2.Înainte ca să dăm carnea prin mașina de tocat, plasăm pentru 1-2 ore cuțitul și plasa mașinii de tocat la frigider, să se răcească. Este un truc culinar, care ne va ajuta să obținem o tocătură bine aerată. Amestecăm bine tocătura și adăugăm la ea ceapa tocată fin, usturoiul pisat, slănina, speciile necesare, sarea și piperul.

3.Cealaltă bucată de carne o feliem și o tăiem cubulețe mici, astfel încât bucățile să poată trece prin duza pentru cârnați. Împreună ambele feluri de tocătură și le lăsăm pentru o jumătate de oră.

4.Pregătim intestinele: le spălăm din abundență cu apă și le întindem pe o duză specială pentru cârnăciori. Umplem cârnăciorii cu carnea tocată, îi legăm cum ne este comod, pentru a-i putea depozita măcar pentru 12 ore. După ce cârnăciorii ”sau odihnit”, îi părpălim la grill sau îi coacem la rolă.

 

 

Icră de vânătă


Ingrediente

2 vinete

½ ceapă

1 cățel usturoisare,piper după gust 

ulei de floarea-soarelui


Metodă de preparare

1.Coacem vinetele la cuptor. Le răcim și le decojim.

2.Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se adaugă la vinetele coapte.

3.Se potrivesc de sare și piper. Se adaugă ulei și se amestecă bine.


Dacă suntem în natură putem coace vinetele pe grătar cu cărbuni. Atunci ele vor avea o aromă delicată de fum. În acest caz roșiile și usturoiul le vom da prin răzătoare acasă și le vom lua la pachet. Această tocăniță de vinete poate fi nu doar un component important al prînzului dar și un preparat de neînlocuit pentru frigărui!

 

Cartofi nature cu mărar și usturoi

Ingrediente

1 kg cartofi tineri      

200 gr unt

Usturoi tocat

Mărar

Sare – după gust 


Metodă de preparare

1.Cartofii se spală, se curăță și se fierb.

2.Adăugăm cu unt topit, potrivim de sare, usturoi tocat și presărăm cu mărar. Cartofii se servesc fierbinți.


Cum să fierbem cartofii. Cartofii trebuie să fie de aceeași mărime, pentru a fierbe în același timp. Punem cartofii în cratiță și îi acoperim cu apă rece. Presărăm puțină sare. Cînd vor începe a fierbe putem adăuga crenguțe de verdeață, un cățel de usturoi sau o ceapă mică – cartofii vor avea o aromă deosebită. Cînd cartofii vor fi fierți îi scurgem de apă și îi lăsăm la foc mic 2-3 minute, ca să se evapore surplusul de apă.

 

 

 

Porumb fiert cu unt


Ingrediente

Porumb

Unt

Sare

Alte condimente – după gust 

 

Metodă de preparare

1.Porumbul se fierbe.

2.Se unge cu unt și se potrivește cu sare grunjoasă, în cupeu cu alte condimente, după gust. Untul îi permite porumbului să rămână suculent și gustos, cel puțin câteva ore.

 

 

Nucușoare cu lapte condensat 

Ingrediente

Pentru aluat:

1,5 pahar făină

70 gr unt

3 lg. zahăr

1 ou

1/3 lgt. praf de copt

Sare

Pentru umplutură:

1 cutie lapte condensat

Nucușoare

 
Metodă de preparare

1.Cernem făina cu praful de copt și sare.

2.Frecăm oul cu zahărul până acesta se dizolvă.

3.Topim untul și lăsăm să se răcorească puțin, amestecând periodic și adăugând la ouă. Încorporăm făina și frământăm aluatul. Împărțim aluatul în bucăți mici și formăm biluțe de mărimea unei cireșe.

4.Încingem tava, o ungem cu unt și coacem biscuiții.

5.Pentru umplutură fierbem cutia cu laptele condensat într-o cratiță cu apă, timp de 2,5-3 ore, apoi plasăm cutia în apă rece. Mărunțim nucile și le adăugăm la laptele condensat. Scoatem surplusul de aluat copt de pe biscuiți, îl mărunțim praf și îl adăugăm la laptele condensat. Cu crema obținută umplem bucățile de nucușoare și le împreunăm perechi.

 

 

 

Compot cu scorțișoară 


Ingrediente

Fructe uscate (vișină, coacăză neagră, măr, stafide)

7 lg. zahărBaton de scorțișoară 

 

Metodă de preparare

1.Fructele uscate se acoperă cu apă și se fierb la foc mic 45 minute. La 3 litri apă, se adaugă 7 linguri zahăr.

2.Nu vă grăbiți să strecurați compotul. Lăsați-l să se răcorească împreună cu fructele în cratiță și abia după asta, puteți să-l strecurați și să-l turnați în borcane sau sticle.

3.Pentru a-i îmbunătăți gustul și pentru a intensifica aroma, plasați în fiecare recipient câte un baton de scorțișoară. Lăsați la macerat peste noapte compotul și serviți-l a doua zi, rece.

 

 


 

La ședința foto au participat: Efimova Olga, Igor Socolov, Csenia Vodolazskaia, Alesea Ustinova, deasemenea Cooking Club din Odessa (www.cookingclub.cc): Alexandra Covaliciuc, Victoria Babici, Iulia Pancenco.


Tags

Похожие статьи

Comentarii