Alimentația ayurvedică cu Lucia Berdos
“Tot timpul am fost interesată de o alimentație sănătoasă și de frumusețea exterioară și interioară, probabil, din cauza perfecționismului meu înnăscut sau asta mi se trage din activitatea care o practic. Îmi este foarte aproape proverbul “O minte sănătoasă într-un corp sănătos”, una fără cealaltă nu pot exista. Dacă suntem sănătoși și activi, vom avea multă energie ca să ne realizăm toate planurile și visele. De aceea, pentru mine e foarte importantă starea mea de bine.
Am experimentat de mai multe ori, diferite metode de alimentare, sisteme de detoxifiere, am încercat metoda austriacă, italiană și germană și pînă la final am ajuns la practica indiană, mai ales că eu mă ocupam demult cu yoga și meditația, iar Ayurveda a fost cea mai aproape de spiritul meu. Celelalte sisteme de alimentație au ca scop monitorizarea greutății și menținerea ei, însă pentru mine nu asta era important. Apreciez Ayurveda, deoarece este mai aproape de corp, de emoții, de starea sufletească și psihologică. Asta e ceea ce căutam.
Ayurveda analizează integritatea omului, considerînd că toate aspectele vieții lui îi influențează sănătatea. Alimentația corectă este una din condițiile obligatorii pentru sănătatea fizică. Se spune că, mîncarea în exces sau într-o stare agitată, sau consumul alimentelor nepotrivite, eliberează toxine și crează indigestie.
Din experiența mea vă pot spune, că atunci cînd am început să practic alimentația ayurvedică, eu am descoperit pentru mine foarte multe lucruri noi despre cum și cînd este mai bine să mîncăm, cu ce este bină să începem masa și cum să folosesc în alimentația mea diferite condimente. Aproape imediat am început să observ că am mai multă energie și mintea îmi este mult mai clară. Începi să acorzi mai multă atenție la ceea ce mănînci și începi să te gîndești mai mult la ce are nevoie corpul tău, aspectul și gustul mîncării rămîne un criteriu important dar el trece pe planul doi.
Un moment foarte important de care își fac mulți griji, este renunțarea la carne. De fapt Ayurveda nu interzice carnea. Este permis consumul cărnii 1-2 ori pe săptămînă, dar eu cred că dacă oamenii ar ști cum sunt crescute și omorîte de fapt vitele, se vor mai gîndi dacă să consume carne și dacă ar hotărî să consume, atunci ar decide ce fel de carne și cît de des. Eu vreau să fiu în armonie cu natura. Eu prefer să consum ceea ce ne oferă animalele, de exemplu laptele, dar nu să le omor.
Bineînțeles că e foarte greu în condițiile noastre să treci în totalitate la bucătăria ayurvedică, dar eu percep Ayurveda ca un set de principii, pe care le impun la realitatea noastră. De exemplu, eu am o carte cu rețete ayurvedice, autorul acestei cărți este un german care a adaptat toate rețetele la produsele europene cu care suntem noi obișnuiți. Cîteva rețete din această carte eu le-am pregătit special pentru revista “Prosto&Vkusno”, pentru a vă demonstra că alimentația ayurvedică nu este chiar așa de grea cum se crede.
Principiile de bază ale alimentației ayurvedice
Bucătăria ayurvedică s-a dezvoltat pe baza bucătăriei indiene și tadițiilor vedice încă acum 5000 de ani. Princiipiile sale de bază sunt transmise de secole din generație în generație.
- Alimentele – sunt fundamentul vieții noastre. Alimentația corectă ne hrănește trupul și ne luminează mintea.
- Alimentele trebuie consumate într-o atmosferă liniștită și relaxantă.
- Se recomandă consumul alimentelor la aceleași ore.
- 5 elemente importante ale naturii se conțin și în corpul nostru: Pămînt, Aer, Apă, Foc și Efir.
- Aceste elemente creează 3 feluri de energie vitală: vata, pitta și capha. Dacă ele sunt în armonie, atunci omul este sănătos, fericit și plin de energie.
- În fiecare masă trebuie să fie prezente toate 6 gusturi: dulce, acru, iute, amar, sărat și astringent.
- Mîncarea trebuie să fie proaspăt pregătită, nu încălzită sau cea rămasă de la cină.
- Ayurveda subînțelege folosirea multor condimente, care înbunătățesc digestia și normalizează metabolismul.
Ayurveda nu are sens fără utilizarea condimentelor. Se folosesc rădăcinile, scoarța și semințele plantelor. Ierburile – sunt frunzele proaspete sau florile. Iar drept condimente se folosesc adaosurile alimentare cum ar fi sarea, sucul citricelor, nucile și apa roz.
Măiestria folosirii condimentelor este abilitatea de a pregăti masala (un amestec de condimente). Acest amestec ne permite să conferim obișnuitelor alimente o diversificare infinită. Chiar și unui preparat din obișnuiții cartofi îi putem conferi diferite nuanțe de gust.
Condimentele - sunt energia concentrată a plantelor. Dacă sunt corect folosite, ele influențează pozitiv organismul nostru, chiar tratează unele boli. De exemplu, scorțișoara ridică tonusul și starea de bine și normalizează ritmul inimii.
Chatni de sfeclă roșie
Ingrediente:
400g sfeclă
Rădăcină de pătrunjel și țelină
3-4 lng unt ghi
Semințe de muștar
Chimen
Piper negru
2 lingurițe zahăr brun
1-2 lng frișcă
Sucul unei lămîi
Verdeață
Sare
Mod de preparare
- Spălăm sfecla și o fierbem 20 minute în apă cu sare.
- Topim untul ghi, adăugăm semințele de muștar, piperul negru și chimenul.
- Scoatem sfecla din cratiță, o călim cu apă rece și o tăiem cubulețe.
- Adăugăm sfecla peste untul cu condimente. Turnăm puțină apă caldă și fierbem 15 minute.
- Adăugăm 2 lingurițe de zahăr brun, sucul de lămîie și frișca.
- Servim cu verdeața proaspătă.
Orez simplu
Ingrediente:
4 căni orez (basmati)
3 lingurițe unt ghi
¼ linguriță sare
8 căni apă
Mod de preparare
- Spălăm bine orezul și scurgem apa. (Pentru a spăla bine orezul trebuie să-l punem într-o cratiță și să o umplem cu apă. Amestecăm orezul în ea, apoi scurgem apa. Repetăm procedura de 2 -3 ori și apoi turnăm orezul într-o strecurătoare).
- Topim untul ghi apoi adăugăm orezul și îl prăjim 5 minute, amestecînd continuu. Presărăm puțină sare și mai amestecăm odată.
- Turnăm deasupra apa caldă. Lăsăm să fiarbă 2-3 minute. Facem focul mic și punem capacul. Pentru un orez mai cleios, trebuie să lăsăm cratița un pic descoperită. Dacă orezul e uscat, atunci trebuie să punem bine capacul.
- Pregătim 15-20 minute, pînă va fi gata orezul.
Sup-cremă de dovleac cu unt ghi
Ingrediente:
300g dovleac
1 cartof
1 morcov
½ cană țelină
1 lng pătrunjel tocat
1 lng frunze de coriandru tocate
3 lng frișcă
3 linguriță unt ghi
½ linguriță ghimbir
½ linguriță semințe de muștar
¼ linguriță piper negru
¼ linguriță chimion
½ linguriță scorțișoară
3 vîrfuri de cuțit de asafoetida
¼ linguriță rozmarin măcinat
1 frunză de dafin
1 cuișoară
2 boabe de ardei
2 vîrfuri de cuțit nucșoară
Sare
Zahăr brun
Mod de preparare
- Curățim dovleacul de coajă și semințe, îl tăiem cubulețe. Curățim cartoful și îl tăiem cubulețe. Curățim morcovul și îl dăm prin răzătoare.
- Încingem untul ghi într-o cratiță.
- Adăugăm în cratiță legumele și condimentele și le prăjim timp de 5 minute. Turnăm 5 căni de apă fierbinte, amestecăm și punem capacul. Pregătim 10 minute apoi mai adăugăm apă.
- Cînd legumele vor fi gata, mărunțim supa cu ajutorul blenderului transformînd-o într-o cremă.
- Adăugăm la final sare, zahăr și verdeața tocată. Turnăm frișca și nucșoara. Amestecăm și lăsăm puțin supa să se cuprindă aromele.
Doamna Berdos are trei copii și ea se străduie șă le ofere o alimentație sănătoasă, deși nu insistă ca ei să fie adepți ai bucătăriei ayurvedice. Lucia consideră că echilibru trebuie să existe în orice, de aceea, nu trebuie să ne lipsim de micile plăceri cum ar fi o bucată de cheescake.
Cheescake fără coacere
Ingrediente:
1+ ½ pahar fărămituri de biscuiți fără zahăr
3 lng zahăr pudră
250g brînză Philadelphia
250g mascarpone
2 lng coajă rasă de lămîie
Vanilie
½ pahar căpșuni tăiate
Mod de preparare
- Fărîmăm bine biscuiții.
- Așezăm uniform fărămiturile într-o tavă detașabilă (20cm). Introducem în frigider.
- Batem într-un bol brînza Philadelphia cu mascarponele.
- Adăugăm 3 linguri de zahăr cu vanilie.
- Presărăm coaja rasă de lămîie.
- Așternem crema obținută peste stratul de biscuiți.
- Învelim tava în folie de staniol și o introducem în frigider pentru 1 oră. Servim cheescake-ul decorat cu bucățele de căpșuni.
Conform Ayurvedei, untul ghi este curativ. El are proprietăți de întinerire și tonifiere, ajută la digestie și stimulează imunitatea, îmbunătățește funcțiile intestinului subțire. Spre deosebire de alte grăsimi carea atacă ficatul, ghi îi dă putere. El hrănește țesuturile nervoase, creierul și măduva oaselor, ceea ce duce la o minte mai clară. Cel mai des untul ghi este consumat pe cale orală, uneori pentru a unge pasajele nazale, precum și ca picături pentru ochi și urechi. Pentru tratamentul bolilor respiratorii untul ghi se amestecă cu ierburi medicinale.
Tags
Похожие статьи
-
noi 25, 2024
-
Simțul verii mai 20, 2015
-
THAILANDA PE FARFURIE mai 06, 2014
-
Supă-cremă de sfeclă roşie cu germeni de... iun 12, 2014
-
Raw Food–alimentaţie,dietă sau terapie? mar 07, 2014