Un mic dejun tradițional turcesc

Просто&Вкусно - Un mic dejun tradițional turcesc

Un mic dejun tradițional turcesc

În ianuarie Tatiana Secen, soția directorului general „Moldcell”domnului Barcîn Secen, a invitat redacția revistei noastre la un mic dejun tradițional turcesc, care se deosebește de dejunuri cu care noi ne-am obișnuit. În primul rînd, în Turcia nu se obișnuiește să se manînce în grabă la dejun, deoarece este primit că la o astfel de masă cei apropiați trebuie să comunice, să discute. Iar în cel de-al doilea rînd, produsele sunt mereu neschimbate. Tradiționalul mic dejun turcesc este compus din: brînză, miere sau dulceață, măsline verzi și negre, salam (sudjuc), pekmeza, roșii și castraveți tăiați, pîine proaspătă sau covrigi (simita) și deasemenea ceai negru servit în pahăruțe mici care se numesc “bardak”.

 

 

P&V: Tatiana, care sunt valorile dvstră familiare?

T.S.: Cea mai importantă valoare pentru mine este tradiția de ai aduna pe cei dragi în jurul mesei. La noi s-a creat o regulă nescrisă – nu contează cît de grea și încărcată a fost ziua, neapărat trebuie să servim cina împreună.

P&V: Acest concept cuprinde și capacitatea de a găti?

T.S.: Desigur. E foarte important în situația mea, deoarece soțul meu este de altă naționalitate, prin urmare, eu trebuie și vreau să știu să gătesc bucate tradiționale turcești.

P&V: Soțul dvstră preferă să îi preparați bucate din bucătăria turcească sau nu neapărat?

T.S.: Naționalitatea preparatelor nu contează prea mult pentru el. Important e să fie mîncare proaspătă, pregătită acasă. Pentru cei apropiați și iubiți, trebuie să ne srăduim să facem lucruri plăcute, de aceea, pentru mine a fost primordial să învăț să gătesc preparate din bucătăria tradițională turcească. Cîteodată, bucatele nu îmi ieșeau cam cum ar trebui să fie, dar soțul meu aprecia efortul pe care l-am depus.

P&V: Va învățat cineva cum să gătiți bucate turcești sau ați făcut-o desinestătător?

T.S.: Eu mă strădui să învăț singură. Desigur, cînd vine mama soacră în ospeție, eu o ajut la bucătărie și mai învăț de la ea între timp.

P&V: Vă mai amintiți ce ați pregătit pentru prima dată din bucătăria turcească?

T.S.: Desigur, îmi amintesc. Primul preparat l-am pregătit împreună cu soțul meu. A fost kefte – un preparat tradițional turcesc, care reprezintă mici pîrjoale din tocătură de carne.

P&V: Între timp ați îndrăgit vreun preparat din bucătăria turcească?

T.S.: Îmi plac foarte multe preparate din bucătăria turcească, îmi e destul de greu să aleg doar unul. Ași putea acentua anume dejunurile lor tradiționale. Micul dejun – e foarte important pentru ei, se spune că să ei micul dejun de unul singur – este o adevărată crimă. În prezent, atît în Turcia cît și în Moldova zilele sunt foarte active, de aceea e foarte important măcar în zilele de odihnă să petrecem timpul în jurul mesei cu cei dragi.




P&V: Dacă ne-am desprinde puțin de bucătăria turcească și ne-am întoarce în copilărie, ce amintiri gustoase vă vin în minte?

T.S.: Cu siguranță gustul tortului „Napoleon” pregătit de mama, acest gust nu-l voi uita niciodată. Din păcate, nu am curajul să redau această rețetă. Am preluat de la mama și gătesc pentru mica mea familie rețeta unui iepure înăbușit delicios.

 

Mi-ar plăcea ca în anul care vine fiecare om să simtă cît mai multe emoții pozitive fără multe motive. O altă dorință de a mea este ca persoanelor cu culturi și naționalități diferite să nu le fie frică să-și unească destinele, dacă simt ceva deosebit și puternic unul față de celălalt.

 

Ceainicul turcesc – reprezintă de fapt două ceainice – unul mare și unul mic. Pentru pregătirea ceaiului tradițional turcesc, sunt folosite ambele ceainice. În cel mare clocotește apa, iar în cel mai mic se pregătește infuzia ceaiului. Rezultatul infuziei – un ceai tare, negru cu un gust deosebit. Este servit fierbinte în păhăruțe mici.

 

 

Menemen

Menemen – este un fel de omletă turcească, care se servește la micul dejun.

 

Ingrediente:

1 ceapă

2 ardei

2 roșii

2-3 ouă

50g cașcaval

Ulei vegetal

Pătrunjel

Sare

Piper

 

 

Mod de preparare

  1. Tăiem ceapa semicercuri, apoi le înjumătățim. O călim în ulei de măsline, adăugăm ardeiul și îl călim cîteva minute.
  2. Apoi adăugăm roșiile curățate și tocate mărunt. Presărăm sare și piper. Lăsăm să se gătească legumele apoi adăugăm cașcavalul și ouăle, amestecăm timp de un minut, apoi lăsăm să se pregătească ouăle un minut și mai amestecăm o dată. Presărăm pătrunjel tocat.

 

 

Poacea

Poacea – chifle tradiționale servite la micul dejun.

 

Ingrediente:

200ml iaurt natural

60ml ulei vegetal

10g praf de copt

100g unt

3 pahare făină

1 ou

Susan

Sare

 

Mod de preparare

  1. Topim untul.
  2. Amestecăm iaurtul cu uleiul și praful de copt, adăugăm apoi untul și făina. Frămîntăm aluatul. Îl introducem în frigider pentru 20 minute.
  3. Împărțim aluatul în 12 părți. Formăm chiflele, le ungem cu ou bătut și le presărăm cu susan. Le așezăm în tavă și le coacem timp de 35 minute în rola preîncălzită la 190oC.

 

Berec

 

Ingrediente:

Aluat foietaj

Pentru umplutură:

500g brînză de oi

400ml lapte

3 ouă

 

Mod de preparare

  1. Pregătim umplutura: amestecăm în blender brînza, 2 ouă și laptele.
  2. Așezăm 3 foi de aluat în tavă, le ungem pe fiecare cu unt. Punem peste ele o parte din umplutură.
  3. Așternem deasupra încă trei foi de aluat, apoi umplutura rămasă și încă trei foi de aluat.
  4. Batem oul rămas și ungem cu el plăcinta obținută. O tăiem pătrățele și o introducem în rolă pentru 45-60 minute la 170oC.

 

 

Siutleaci

 

Ingrediente:

120g amidon

0,5 linguriță vanilie

0,5l lapte

250g zahăr

60g orez rotund

2 gălbenușuri de ou

 

Mod de preparare

  1. Opărim orezul timp de o oră. Adăugăm în amidon puțin lapte și gălbenușurile de ou. Batem cu telul pînă obținem o compoziție omogenă. Adăugăm orezul și zahărul în laptele rămas și îl punem la foc.
  2. După ce va începe a fierbe laptele, adăugăm compoziția de ou și amidon. Amestecăm continuu pînă obținem ceva de genul unui puding. Turnăm compoziția obținută în forme mici din argilă. Le punem într-o tavă și turnăm apă în ea, formele trebuie să fie cam pe jumătate în apă.
  3. Pregătim siutleaci-ul la 200oC pînă obține o crustă maronie. Se servește rece.

 

Dacă vă place orezul dulce cu lapte, veți îndrăgi și siutleaci-ul turcesc! El este un desert dens din orez pe bază de lapte. Se servește porționat.


Rețete: Tatiana Secen; Fotografii: Olga Bux; Text: Olga Efimova

 

Tags

Похожие статьи

Comentarii