Bucătăria Indiană
Bucătăria indiană este foarte bogată și neobișnuită. Ea reflectă straturi complicate de cultură, istorie și religie. Cu toate acestea, în ciuda existenței mai multor mii de caste cu regulamentele lor privind alimentația, doar două religii, hinduism și islam, au influențat specialitățile culinare din India. Bucătăria acestei țări este renumită datorită varietății preparatelor, care se evidențiază prin stilul lor de gătit. Există bucate atît iuți cît și moi și delicate, care te uimesc cu gustul lor deosebit. Măiestria bucătarilor indieni constă în abilitatea lor de amesteca diferite condiment, necesare pentru a spori gustul. Bucătăria indiană este de neconceput fără utilizarea, mirodeniilor, ierburilor și condimentelor care conferă preparatelor o aromă distinsă. În numărul din mai al revistei noastre noi am încercat să pregătim bucate din această bucătărie deosebită. Vă sfătuim și pe dumneavoastră să ne urmați exemplul, mai ales că puteți găsi toate ingredientele necesare în supermarket-urile locale.
TANDOORI CHICKEN
Ingrediente:
1kg piept de pui
1 ceașcă iaurt
Sucul a 2 lămîi
9 lingurițe pudră de tandoori (se găsește în magazine ca Tandoori Powder)
1 linguriță usturoi zdrobit
1 linguriță ghimbir ras
Sare
Piper
Mod de preparare
- Tăiem pieptul de pui bucățele medii. Amestecăm într-un bol: iaurtul, sucul de lămîie, praful de tandoori, usturoiul și ghimbirul. Adăugăm carnea în această marinadă. Ne asigurăm că carnea este cuprinsă de marinadă. O punem într-o pungă alimentară și o introducem în frigider pentru 2-12 ore.
- Așezăm carnea într-o tavă unsă cu ulei vegetal. O coacem circca 45 minute în rola preîncălzită la 180oC, pînă cînd sucul din carne va deveni alb, fără sînge.
- Putem servi pieptul de pui stropit cu suc de laim, dar mai bine se potrivește sosul Chicken Tikka Masala.
CHICKEN TIKKA MASALA
Acest sos mai poate fi întîlnit și sub denumirea de Butter Chicken. În magazine se vînd sosuri cu această denumire, dar bineînțeles că cel pregătit acasă e mult mai gustos.
Ingrediente:
3 ardei chilli mici tocați foarte mărunt
50g ghimbir ras
50g coriandru
Sare
Boia de ardei dulce
50g chimen
Amestec garam – masala (îl putem găsi în supermarket-urile locale)
50g usturoi zdrobit
240g roșii în suc propriu
100g unt
1 ceașcă frișcă
Mod de preparare
- Pregătim sosul de tomate: amestecăm în blender usturoiul, ardeiul chilli, ghimbirul, coriandrul și roșiile în suc propriu.
- Topim untul pe tigaie. Prăjim carnea de pui în unt pe ambele părți. Adăugăm chimenul, sare după gust și boiaua de ardei dulce. Amestecăm bine totul.
- Turnăm sosul de tomate într-o tigaie și îl mai pregătim 10 minute, amestecînd continuu. Adăugăm în sos frișca și adăugăm carnea. Presărăm 1 linguriță de amestec garam – masala. Lăsăm pe foc încă 10 minute. Servim acest preparat presărat cu frunze de coriandru.
SPICE – SCENTED PEAS PILAF
Ingrediente:
2 cești orez basmati
25g unt
1 bețișor de scorțișoară
2 frunze de dafin
1 ceașcă ceapă tocată mărunt
1 ceașcă mazăre verde congelată
Sare
6 cuișoare – la alegere
Mod de preparare
- Spălăm bine orezul cu apă rece. Îl lăsăm în apă 15 minute.
- Topim untul într-o cratiță, adăugăm scorțișoara, sarea, frunza de dafin și cuișoarele, amestecăm condimentele circca 1 minut. Adăugăm ceapa și o prăjim pînă devine aurie, circca 8 minute.
- Turnăm orezul și îl amestecăm cu ceapa. Adăugăm apoi mazărea și mai amestecăm odată. Turnăm deasupra 3,5 cești de apă rece. Acoperim cratița și fierbem totul la foc mare. Micșorăm focul și fierbem la foc mic sub capac încă 25 minute.
- Stingem focul și lăsăm încă 5 minute. Se servește ca garnitură la Tandoori Chicken.
CUCUMBER RAITA
Ingrediente:
1 ceașcă iaurt
2 cești castravete tăiat mărunt
2 lingurițe coriandru
1 linguriță mentă
½ linguriță chimen măcinat
Sare
Piper
Mod de preparare
- Turnăm iaurtul într-un bol, adăugăm castravetele, coriandru, menta și chimenul. Presărăm are și piper. Îl acoperim și apoi îl servim ca sos.
- Putem adăuga și puțin usturoi în el.
MANGO LASSI
Ingrediente:
1 ½ ceașcă iaurt
1 ½ ceașcă suc de mango sau piure de mango
½ ceașcă lapte
Mod de preparare
- Amestecăm în blender iaurtul cu sucul de mango și laptele. Adăugăm gheață și servim decorat cu feliuțe de mango.
În India ca peste tot în lume, gazda își exprimă ospitalitatea prin diferite gustări. În orice casă indiană, conform tradițiilor, oaspetelui i se va propune mai întîi ceva de băut, cel mai des se oferă această băutură (Mango lassi) sau doar lassi. Lassi – o băutură răcoritoare tradițională din Asia de Sud (baștina Indiei – Pakistan). Este o băutură foarte simplă și foarte folositoare, care este de neînlocuit într-o zi toridă. Ea te răcorește și îți conferă vitalitate, chiar și cînd din cauza căldurii nu vrei nici să mănînci nici să te miști.
Rețete: Jeniffer Griffit; fotografii: Olga Bux; text: Olga Efimova
Похожие статьи
-
Pizza cu pere și cașcaval brie mai 06, 2015
-
Pilav rapid cu salam iun 02, 2014
-
Piept de răță cu pere în sirop iun 19, 2014
-
Răcituri de pasăre iun 12, 2014
-
Dip de morcov ian 28, 2015