Bucătăria israeliană

Просто&Вкусно - Bucătăria israeliană

Bucătăria israeliană

Am ales să vorbim astăzi despre un adevărat prânz israelian. Elena Nejinskaia ne-a vorbit multe lucruri interesante despre tradițiile din această țară și a pregătit 5 feluri de bucate, care pot fi regăsite pe masa fiecărei gospodine israeliene. Toate rețetele propuse au fost preparate din ingrediente, care nu lipsesc pe rafturile supermarket-urilor noastre din Moldova.

 

Nuggets de pui cu susan  


Ingrediente:

300 g fileu de pui

5 linguri făină

3 ouă

6 linguri sos de soia

4 linguri sos dulce de chilli

5 linguri pesmet

2 linguri susan

Suc din o jumătate de lămâie

Ulei de floarea soarelui

Sare, piper după gust

 

1.Pregătim marinata pentru carne. Se face o compozitie din: 3 linguri sos de soia, 2 linguri sos dulce de chilli, suc de lămâie, se adaugă sare și piper după gust.
2.Pieptul de pui se taie în felii şi se pune la marinat pentru câteva ore.
3.Înainte de a începe procesul de prăjire, pregătiți 3 boluri: în primul amestecați făina cu sarea, în cel de-al doilea bateți ouăle cu 3 linguri sos de soia şi 2 linguri sos chilli şi  în al treilea bol amestecați pesmeții cu seminţele de susan.
4.Se scurge marinata din carne, se încinge tighaia pe foc și se toarnă ulei de floarea soarelui. Carnea se trece, în primul rând, prin făină, apoi prin ou, după, prin pesmet şi se pune în tigaie. Se prăjește pe ambele părţi, se scoate pe un șervețel pentru ca să se absoarbă de ulei.


 

 

Mousse de ton  


Ingrediente:

2 cutii de ton în suc propriu

½ ardei gras rosu

1 ceapă dulce de Crimeea

O legătură de patrunjel

Sucul de la 1 lămâie

2 linguri de maioneză

3 linguri ulei de măsline

1 pachet gelatină uscată Dr.Oetker

Sare dupa gust

 

1.Deschideţi tonul, scurgeți sucul într-un vas separat şi puneţi tonul în blender.
2.Adaugați, de asemenea, în blender maioneza, uleiul, sarea si sucul de lămâie. Mixați până la omogenizare.
3.Ceapa, ardeiul și pătrunjelul se curăță, se taie în cuburi mici şi se amestecă cu compoziția din blender.
4.Sucul de la ton se toană într-o cratiţă mică, se adaugă gelatina Dr. Oetker și se pune la un foc moderat, amestecând continuu până se dizolvă cristalele de gelatină. Scoateţi de pe foc, lăsați să se răcească puțin şi apoi adăugați la compoziția cu ton.
5.Luați un vas adânc și înveliți pereții bolului din interior cu folie de plastic, pentru ca  ulterior să puteţi scoate cu ușurință mousse-ul. Folia ar trebui să iasă mult peste marginea vasului. Se toarnă amestecul în vas, se acoperă cu folia rămasă rezervă peste margini, se pune în frigider pentru câteva ore.
6.Când gelatina se va întări, dezveliți folia de asupra, puneți peste mousse alt talger, în care doriți să serviți tonul-mousse, apoi prin o mișcare rapidă inversați vasele, tinând bine cu mâinile ambele margini, ca tonul cu tot cu peliculă să treacă în talgerul pentru servit. Scoateți atent pelicula, înainte de servire garnisiți cu felii de ardei gras și stible de pătrunjel.


 

 

Biscuiți cu tahini

Tahini este o pastă densă din semințe de susan măcinat. Se folosește în diferite feluri de mâncare, de asemenea este un element de bază pentru sosuri. Tahini îl puteți procura în toate supermarket-urile din Chișinău, atât doar că fiecare magazin îl expune în vânzare în raioane diferite -  deoarece trebuie păstrat în frigider, îl puteți găsi sau în raionul cu ouă, sau cel de produse lactate, sau în sectorul cu brânzeturi. Se vinde ambalat la cutie, la fel ca și hummus de producere locală.

 

Ingrediente:

3 pahare făină

2 lingurite praf de copt

1 pahar de tahini

1 pahar zahăr

200 gr. unt moale

200 gr. migdale


1.Se amestecă toate ingredientele (cu excepția migdalelor) într- un castron mare.

2.Migdale se pun într-un vas și se toarnă apă clocotită, se lasă timp de câteva minute. Apoi se  scurge apa și se curăță migdalele de coaja.

 

3.Luați bucati mici de aluat și dați-le forma de mingi. În partea de sus a fiecărei mingi așezați migdala decojită și apăsați ușor cu degetelul ca să se prindă în aluat.

4.Puneți în cuptorul preâncălzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.


 

 

Salata de legume israeliană


Ingrediente:  

3 rosii

3 castraveți

1 ardei gras mare galben

1 ardei gras mare roșu

1 ceapă mare din Crimeea

1 mănunchi mare de pătrunjel

1  mănunchi mare de mărar

1 lămâe

 6-8 linguri ulei de măsline

Sare după gust


1.Se spală legumele și se taie bucăți mici. Verdeața, de asemenea, se toacă mărunt.


2.Lămâia se taie în jumătate și se stoarce sucul în bolul cu legume, se adaugă ulei și se sărează după gust. Amestecăm și servim.


 

 

Hummus 


Ingrediente:

2 cupe năut

2/3 ceaşcă tahini

Sucul de la 2 lămâi

1 ceapă

5 căței usturoi

1/4 lingurită chimion măcinat

1 linguriță bicarbonat de sodiu

 3-4 linguri ulei de măsline

1 legătură de pătrunjel

1 mână nuci de pin

2 linguri sare grosier

Sare după gust

 

1.Într-un vas puneți sarea grosier, turnați năutul, acoperiți cu apă și lăsați năutul la inmuiat peste  noapte.
Dimineaţa năutul se spală și se lasă pentru încă 2 ore la inmuiat în apă.
2.Din nou spălați năutul, puneti-l în oală, adăugați ceapa curățată și usturoiul. Turnați apă peste nivelul de năut cu aproximativ 5 cm. Aduceți la fierbere, apoi reduceți flacăra și fierbeți năutul timp de 45 de minute, după care adăugaţi bicarbonat de sodiu, şi mai fierbeți încă o oră până va fi gata pe deplin.
3.În timpul cât fierbe, năutul periodic se amestecă și se scot cu o spumieră cojile, care se ridică la suprafață.
4.Determinați dacă este bine fiert năutul prin a strivi un bob între degete – trebuie să se sfărâme ușor.
5.Scoatem ceapa din năutul fiert, lăsăm năutul să se răcească în apă, apoi îl punem la frigider pentru câteva ore.
6.Stoarcem apa într-un castron separat, dar lăsăm un pic și în oala cu năut. Mixăm năutul cu blenderul timp de 2  minute, adăugând treptat apa de la fierbere. Nu vă grăbiți să o turnați toată, urmăriți după consistență de cât e nevoie.
7.Punem o parte de tahini, mixăm cu blenderul 2 minute, apoi adaugăm restul de tahini, sucul de lămâie, sarea, chimenul, uleiul de măsline şi amestecăm temeinic ultima dată.


 

Humusul va fi servit pe un talger plat, stropit cu ulei de măsline, presurat cu paprika, pătrunjel tocat fin şi cu nuci de pin.

 


Tags

Похожие статьи

Comentarii