Exotica mandarină
Valoarea nutritivă
Calorii: 38kcal
Proteine: 0,8g
Grăsimi: 0,2g
Carbohidrați: 7,5g
Fibre alimentare: 1,9g
Compoziția chimică
Vitamina C: 38mg
Calciu: 35mg
Caliu: 155mg
Fosfor: 17mg
Fier: 0,1mg
O trăsătură caracteristică mandarinelor, la fel ca la toate citricele, este conținutul mare de Vitamina C (acid ascorbic). În plus, mandarinele sunt bogate în pectină, glicozide, minerale, vitamine D, K, B1, B2 și uleiuri esențiale.
Caracteristica cea mai benefică a acestui fruct este, că acesta ne ajută la restabilirea vitaminelor pierdute din organism în perioada toamnă-iarnă. Plus la astea, mandarina ne scapă de sete și ne oferă cantitatea necesară de acid ascorbic.
În timpul răcelii mandarinele ne pot ajuta la reducerea temperaturii corpului, iar volatilele conținute în ele ne ajută în lupta cu microbii, ceea ce este foarte important în timpul răcelii. Coaja de mandarină ușurează tusea și îmbunătățește digestia.
Consumul de mandarine reduce riscul bolilor de inimă, aterosclerozei și depozitării colesterolului pe pereții vaselor sangvine. Pentru a obține beneficii maxime din mandarine, experții în nutriție recomandă consumul acestora împreună cu învelișul alb ce cuprinde fructul în sine, anume în el se conțin glicozidele care întăresc sistemul cardiovascular.
În coaja de mandarină se conțin zaharuri, provitamina A, vitamina C și E, precum și acizi organici. Ea este utilizată la prepararea unor medicamente.
Carne de vită picantă cu coajă de mandarină
Ingrediente:
300g carne de vită
3 mandarine
3 lng ulei vegetal
2 lng amidon de cartofi
2 căței de usturoi
Ghimbir după gust
3 lng sos de soia
Ardei roșu după gust
Sare
Mod de preparare
- Curățim mandarinele de coajă și de fibrele albe. Scurgem sucul din ele. Îndepărtăm partea albă de pe cojile de mandarină, apoi le tăiem fîșii.
- Încingem uleiul într-o tigaie, adaăugăm fîșiile de coajă și le prăjim puțin. Apoi le dăm deoparte.
- Tăvălim carnea prin amidon și o punem la prăjit, o rumenim frumos pe ambele părți. Adăugăm cîteva linguri de apă, usturoiul zdrobit și ghimbirul. Lăsăm să se înăbușe cîteva minute.
- Apoi adăugăm ardeiul, sosul de soia și sucul de mandarine. Lăsăm să dea în clocot apoi adăugăm cojile de mandarină. Amestecăm bine și putem servi.
Salată cu avocado și mandarine
Ingrediente:
400g morcov ras
1 avocado
Mentă proaspătă
Ceapă șalot
1 mandarină
100g brînză feta
Mix de salată
Semințe de dovleac
Ulei de măsline
Oțet
Sare după gust
Mod de preparare
- Curățim mandarina de coajă și o tăiem rondele. Tăiem ceapa mărunt. Curățim avocado și îl tăiem.
- Amestecăm toate ingredientele într-un bol. Pregătim un sos dintr-o lingură de oțet și ulei de măsline. Îl turnăm peste salată și potrivim de sare.
Feliuțe de mandarină în ciocolată
Ingrediente:
1 ciocolată neagră
Fistic
3 mandarine
Mod de preparare
- Curățim mandarinele.
- Curățim fisticul și îl tocăm mărunt în blender.
- Topim ciocolata pe baie de abur.
- Înmuiem fiecare feliuță de mandarină pînă la jumătate în ciocolată, le punem pe hîrtie de copt și le presărăm rapid cu fistic.
- Le putem servi imediat ce se va răci ciocolata.
Cocktail însorit de iarnă
Ingrediente:
Sucul a 2 mandarine
Sucul unei ½ de lămîie
50ml vodka
Zahăr după gust
Coajă rasă de lămîie
Mentă
Gheață
Mod de preparare
- Frecăm bine coaja de lămîie cu zahăr.
- Adăugăm gheața, vodka, sucul de lămîie și mandarină. Amestecăm bine și decorăm cu o crenguță de mentă.
Sucul de mandarină – este foarte dietetic și curativ, este recomandat atît copiilor (chiar și bebelușilor) cît și adulților.
Tartă cu mandarine
Ingrediente:
Pentru tartă:
3 mandarine
6 ouă
225g zahăr
250g făină de migdale (o putem amesteca cu făină obișnuită în cantități egale)
6g praf de copt
Pentru mandarinele în sirop:
2 mandarine
300g zahăr
1 pahar apă
Pentru glazură:
200g zahăr pudră
Sucul unei lămîi sau mandarine
Mod de preparare
- Turnăm apă peste mandarine și le fierbem timp de 2 ore. Le lăsăm să se răcească apoi le tăiem în jumătate, le îndepărtăm semințele și le transformăm într-un piure cu ajutorul blenderului.
- Setăm rola la 180oC.
- Așternem hîrtie de copt într-o tavă cu diametru 20cm.
- Batem ouăle cu zahărul pînă se fac spumă albă. Adăugăm treptat făina și praful de copt. Amestecăm bine, apoi adăugăm piureul de mandarine.
- Turnăm aluatul în tavă și îl coacem circca 60 minute. Dacă tarta se va rumeni foarte tare, trebuie să o acoperim cu folie de staniol. Verificăm dacă e gata cu un bețișor de lemn sau cu o scobitoare.
- Mandarinele în sirop: tăiem mandarinele rondele. Punem zahăr și puțină apă într-o cratiță, apoi adăugăm mandarinele, le caramelizăm timp de 25 minute.
- Pregătim glazura: amestecăm zahărul pudră cu sucul de lămîie.
- Ungem tarta răcită cu glazură apoi o decorăm cu mandarine caramelizate.
Mandarina – este anti-depresantul perfect, pulpa și sucul acesteia calmează sistemul nervos și sporește tonusul general al organismului.
Rețete și fotografii: Irina Barcari
Text: Olga Padalco
Tags
Похожие статьи
-
Chec de ciocolată cu pomușoare ian 12, 2015
-
Rulouri de vită cu ardei copt și ceapă verde iun 10, 2014
-
Dietă braziliană mar 17, 2015
-
Mai-sezonul grătarilor apr 30, 2015
-
Ce ziceți de un bulion? mar 12, 2015