Tradiţii pascale la moldovenii

Просто&Вкусно - Masa de Paște - Tradiţii pascale la moldovenii

S-ar părea, ce poate fi mai simplu - să coci tradiționalul cozonac în ajunul celei mai luminoase sărbători creștine de primăvară, Paștele? Cu toate acestea, nu fiecărei gospodine îi reușete din prima dată să gătească ca la carte, așa cum o face mama, cum cocea bunica. Ba aluatul nu iese potrivit, ba umplutura nu are consistența necesară, sau focul nu a fost bun... Așa că am decis, pentru a vă simplifica sarcina, să organizăm un master-class, dedicat acestui capricios produs de patiserie. Mai întâi, vom reține principalul secret – să începem lucrul cu inima caldă și gândurile senine. Iar din bucătăria tradițională a moldovenilor, am ales alături de rețeta de bază, Pasca, să coacem și alt tip de cozonac, numit "Drob de miel", e un fel de pâine pascală cu umplutură de carne de oaie.

 

 

 

 

 

 

 

Din acest fel de aluat puteți coace o varietate de copturi, de diferite mărimi, forme și cu diferite umpluturi!

 

 

MASTER – CLASS. PASCĂ sau COZONAC DE PAȘTE

 

Ingrediente:

1.4 kg făină

1 cub de drojdie proaspătă sau 10 gr. uscată

500 ml lapte

200 gr. unt

350 gr. zahăr

5 + 1 gălbenușuri de ou

1 linguriță sare

coaja de la 1 portocală (sau lămâie)

2 plicuri de zahăr vanilat

1 lingurită nucsoară

 

Pentru prima umplutură:

gem de coacăze neagră

 

Pentru a doua umplutură:

200 gr. brânză de vaci

2 linguri smântână

Zahăr

1 ou

 

1. Cerneți făina cel puţin de trei ori. Puneți-o într-un vas. Pregătiți maiaua: se omogenizează 1 lingură zahăr, drojdia, 2 linguri lapte şi 1 lingură făină. Faceți o adâncitură în mijlocul făinii și turnați compoziția.



2. Acoperiți maiaua cu un prosop şi lăsați pentru 10-15 minute ca să fermenteze.



3. Separați gălbenușurile de la 5 ouă, le bateți bine. Se adaugă 500 ml de lapte, amestecați. Mixați 250 gr. zahăr, coaja de la 1 portocală, 2 pliculețe de zahăr vanilat. Adăugați compoziția de lapte şi ouă.



4. Amestecul se toarnă în bolul cu făină și maia și se începe a frământa aluatul. Dacă vă este dificil procesul de plămădit, puteţi frământa prin a adăuga făina treptat, nu toată odată.



5. Se topeşte untul. Umeziți în unt mâinile și continuați să frământați aluatul până se termină untul. În așa fel incorporăm untul în aluat.



6. Frământați bine aluatul, apoi aranjați-l în forma de copt și acoperiți-l cu un prosop pentru o oră. Aluatul trebuie să crească dublu în volum.



7. Când aluatul s-a ridicat, împărţiţi-l în 3 părți și dați-le forma de sferă. Apoi din două părţi de aluat întindeți câte un plast lung.



8. Aceste două straturi de aluat le ungeți cu gem, apoi le rulați în formă de tub.



9. Împletiți țevușoarele între ele.



10. Puneți aluatul în forma pentru copt, acoperiți cu un prosop şi lăsați pentru puțin timp într-un loc cald.



11.În timp ce primul aluat de pască se odihnește și se ridică, ne ocupăm de cea de a treia cocă de aluat. Întindem o foaie rotundă cu diametrul vasului de copt.



12. Din aluatul rămas întindeți și formați fâșii lungi, subţiri.



13. Împletiți benzile între ele.



14. Aranjați-le în vasul de copt în formă de cruce.



15. În fiecare din cele 4 goluri formate, puneți umplutura de brănza de vaci. Acoperiți cu un prosop şi lăsați pasca pentru scurt timp într-un loc cald.



16. Când aluatul un pic a crescut, periați suprafața cu ou, apoi puneți vasul cu pască  pe raftul de jos al cuptorului preâncins la 180 de grade, pentru aproximativ 30-40 minute. Periodic verificați procesul de coacere. Dacă observați că marginile de aluat prind să se ardă, iar interiorul încă umed, atunci acoperiți pasca cu o folie de aluminiu și lăsați-o în cuptor până la coacerea finală.


 

  

 

IMPORTANT!

TOATE INGREDIENTELE TREBUIE SĂ FIE LA TEMPERATURA CAMEREI!

 

 

DROB DE MIEL (PÂINE PASCALĂ CU CARNE)  

 

Ingrediente:

6 ouă

O legătură de ceapă verde

6 căței de usturoi 

Prapur pentru ambalare

Sare, piper si oregano

700 gr. carne de oaie

Suc de la 1-2 lămâi

1 morcov mare

1 ceapă mare.

 

1. Pregătiți umplutura: carnea de miel se ține câteva ore în apă rece, schimbați apa în câteva rânduri. Se adaugă sucul de la 1-2 lămâi şi se lasă timp de încă 20-30 minute. Acest lucru este necesar, dacă doriţi să ”ştergeţi "mirosul de carne de oaie. Tocați carnea, adăugați morcovul şi ceapă și mai treceți o dată umplutura prin mașina de tocat. Puteți, de asemenea, adăuga la umplutură și un pic de carne tocată de porc.

 


2. Se adaugă usturoiul tocat mărunt, oregano, sare, piper și 3 ouă.


 

3. Amestecați totul bine.



 4. Se ia o  formă de copt (la preferință: o formă de chec sau tăviță smălțuită), se unge cu ulei și se întinde în ea prapurul, lăsând mult și peste margini.



5. Puneți cu lingura în prapur o jumătate din  umplutură.



6. Se fierb celelalte 3 ouă, se curăță de coajă , se taie sferturi sau jumătăți și se așează în mijlocul umpluturii.



7. Se acoperă ouăle cu restul umpluturii.



8. Înveliți umplutura cu marginile de prapur şi trimiteți drobul în cuptorul încins la 180 de grade timp de 50 minute, până când se rumenește prapurul. Forma nu trebuie umplută până la margini, ca în procesul de coacere să nu iasă peste margini sucul de grasime.


 


 

 

OBICEIURI ȘI TRADITII DE PAȘTE ÎN MOLDOVA 

 

Sărbătoarea Paștele, sau cum o cinstim și ca Duminica Învierii Domnului, este una dintre cele mai importante şi semnificative sărbători religioase, marcate de către toți creștinii din Moldova. Data acestei sărbători se schimbă în fiecare an, în anul 2014 cade pe 20 aprilie.

În "Joia mare", conform tradițiilor vechi, moldovenii au grijă să facă curățenie generală în locuințe, curte, grădină, astfel considerându-se că alungă toate cele rele. De asemenea, în ultimele zile de înaintea Paștelui, se fierb multe ouă, care se vopsec și se încondeiază în diferite culori și decorațiuni pascale. Cu două zile înainte de Duminica Învierii, în "vinerea mare", gospodinele moldovence, tradițional, se ocupă de copt pască, cozonac și alte bunătățuri din aluat. După obicei, se zice, că ritualul de coacere a cozonacului de paște trebuie făcut noaptea, când toată lumea doarme și e liniște, iar gândurile sunt Sus, vorba străbunilor.

Sărbătorirea Paştelui începe în noaptea spre duminică. Credinciosii merg la biserică, ascultă predica de sărbătoare, sfințesc pasca, cozonacul și ouăle vopsite. De Paşte, dimineaţa toate rudele şi prietenii se adună la o masă mare festivă. În această zi toți se salută cu adresarea: "Hristos a inviat!" şi răspund: "Adevarat a înviat!". După tradiție, masa de Paşte începe cu ritualul de a gusta dintâi din pasca sfințită, senmnificând încheierea postului mare de șapte săptămâni și dezlegarea la toate bucatele. Copiii şi adulţii vor ciocni ouă vopsite, aducând urări de sănătate și voie bună tutror celor dragi!

 

 Reţete: Ludmila AGHENI;

foto: Olga BUX;

text: Olga EFIMOVA

 



Похожие статьи

Comentarii

Comentarea este disponibilă numai pentru utilizatorii autorizați