Mărţişor

Просто&Вкусно - Tradiții de Mărțisor - Mărţişor

Tradiții 

Primăvara este cea mai așteptată perioadă a anului în Moldova. Sărbătoarea Primăverii este întâmpinată cu Mărțișorul. Această sărbătoare începe pe 1 Martie, când toată lumea face schimb de mărțișoare: mascota primăverii în Moldova. Aceștia sunt de diferite forme și mărimi, și se confecționează manual de către meșterițele-gospodine. La oferirea Mărțișorului este primit să rostești următoarele cuvinte: ”Să trăiești, să-nflorești ca un măr în plină primăvară”. Mărțișoarele sunt agățate la piept, în partea din inimă, ca semn al purității și sincerității acestei sărbători. Denumirea de Mărțișor provine de la luna ”martie”. Este primit să porți mărțișorul o lună întreagă. Pe 31 martie, mărțișoarele se scot din piept și se agață pe ramurile pomilor fructiferi. Se crede că dacă îți pui o dorință în acea clipă, ea are toate șansele să se îndeplinească. Există o credință că mărțișoarele aduc fericire și bunăstare pentru tot anul.

 

Din buni străbuni

Nu se știe cu exactitate de când a apărut sărbătoarea Mărțișorului. Unii istorici consideră că originea acestui obicei trebuie căutat  tocmai în Imperiul Roman, unde 1 martie semnifica sosirea Anului Nou. În această zi, romanii veneau și se închinau cu daruri către zeul Marte, zeul agriculturii, care promova și renașterea naturii, pe lângă acel statut de zeu al războiului. Această dualitate se reflectă și în micile Mărțișoare: culorile alb și roșu pot fi privite ca simboluri ale păcii și războiului.

Însă arheologii sunt de părere că Mărțișorul are o vârstă mult mai veche și are nu mai puțin de opt mii de ani. Pe teritoriul României, la niște săpături arheologice din acea perioadă (datează cu 8 mii de ani în urmă), s-au găsit prototipuri specifice Mărțișorului modern. Sunt niște amulete în formă de pietre mici, vopsite în alb și roșu, care erau purtate la gât ca niște salbe de mărgele. 

 

Legenda Mărțișorului

Ca orice sărbătoare cu tradiții, Mărțișorul este învăluit în legende..Una dintre legende ne povestește că în prima zi de martie, preafrumoasa Primăvară a ieșit pe o poiană din pădure, a privit în jurul ei și a văzut că sub o tufă de mărăcini, pe sub stratul de zăpadă, răsare un ghiocel. Zâna a vrut să-l ajute pe ghiocelul plăpând  și a început să curățe locul, eliberându-l din ramurile spinoase. Însă Iarna când a văzut o asemenea obrăznicie, s-a supărat rău de tot. A ridicat brațele și a chemat în ajutor vifornița pentru a nimici prevestitorii Primăverii. Ghiocelul – floare firavă și plăpândă, a început să cedeze în fața vântului și a zăpezii. Primăvara nu a putu permite una ca asta și l-a protejat, acoperindu-l cu brațele. În acel moment, zâna și-a zgâriat degetul cu un spin de mărăcin. O picătură de sânge a atins petalele Ghiocelului și acesta a reînviat. În așa fel Primăvara a cucerit Iarna. Culorile Mărțișorului simbolizează picătura roșie de sânge, pe zăpada albă.

O altă legendă ne povestește despre Făt-Frumos, un tânăr din  Moldova. Cum că odată, Făt-Frumos a întâlnit în pădure o zână frumoasă – Primăvara. Tinerii s-au îndrăgostit, dar Vifornița rea nu voia s-o lase pe tânăra zână să-și intre în drepturi și i-a omorât pe cei doi îndrăgostiți. Dar în locul unde au fost îngropați cei doi, au crescut două flori, un Ghiocel alb și un Bujor roșu. 

 

Primăvara a sosit!

 


Похожие статьи

Comentarii

Comentarea este disponibilă numai pentru utilizatorii autorizați