Costita de porc in crusta de miere cu nuci si gutui
1,5 kg costita de porc
100 ml miere
100 gr nuci
1 legatura kinza
1 pahar vin alb
Frunzulita de dafin
Piper negru boabe
Rozmarin
Sare, piper dupa gust
Pentru garnitura:
3 gutui
3 mere
3 gutui mici (optional)
2 lg. miere
1 lg. unt
1. Costita de porc se freaca cu sare si piper. Coastele se acopera in intregime cu folie, ca sa nu se arda.
2. Turnam in tava de copt un pahar cu vin alb, adaugam frunzulitele de dafin, rozmarinul si boabele de piper negru. Scoatem costita pe tava si o acoperim cu folie, or capac.
3. Ducem tava la cuptorul incins la 180 grade C si o coacem timp de 45 minute, stropind periodic carnea cu sucul obtinut din timpul prepararii.
4. Scoatem costita din cuptor, o ungem cu miere si o dam din nou la cuptor pe 30 minute. De aceasta data carnea trebuie sa fie deschisa, se lasa acoperite doar coastele.
5. Preparam un sos din nucile maruntite si miere, cu adaos de kinza. Ungem costita pe deasupra cu sosul obtinut si dam la cuptor inca pentru 10 minute.
6. Garnitura: gutuile si merele le taiem rondele. Topim untul intr-o tigaie incinsa si caramelizam fructele cu miere, cateva minute.
Cus-Cus cu feta
O jumatate de pahar de CusCus
150 gr branza feta
Cateva frunzulite de menta
Sare, piper
1. Cus-Cus-ul se rastoarna intr-un vas nu prea mare si se toarna deasupra un pahar de apa fierbinte. Se acopera si se lasa deoparte 10 minute, pana se umfle si se absoarbe toata apa. Il amestecam si-l rasturnam pe un platou, ca sa se raceasca mai repede.
2. Taiem cubulete Feta, rupem frunzulitele de menta si le adaugam la Cus-Cus.
Cocktail de creveti
500 gr creveti mari
Pentru sos:
100 gr cascaval tare
80 gr maioneza
2 lg. Sos de soia
2 catei usturoi
1 lg. mustar
Suc de la o jumatate de lime
1. Spalam si curatim crevetii de cap si coaja, lasand doar coditele. Fierbem crevetii in multa apa cu putina sare.
2. Preparam sosul pentru creveti: radem pe o razatoare cu gauri mici cascavalul, il amestecam cu maioneza, cu sosul de soia, cu mustar si cu suc de lime.
3. Impartiti sosul in cupe de Martini si decorati marginile acestora cu creveti.
Ceviche de mango cu somon
400 gr somon
1 buc. mango
100 gr kinza
O jumatate de ardei chilly
Suc si coaja de lime de la 3 fructe
Sare
1. Taiem cubulete somonul. Mango se curata de coaja si se taie, de asemenea, cuburi.
2. Curatim ardeiul iute de seminte si-l taiem felii subtiri. Tocam fin verdeata. Amestecam ingredientele si le potrivim cu suc stors de lime (optional, daca va place la gusrt, puteti adauga si coaja rasa de lime) si sare. Acest aperitiv se serveste in pahare mici, portionate.
Peltea de fructe de padure si prune
500 gr fructe de padure (congelate)
500 gr prune
1 pahar zahar
3 l apa
4 lg. amidon
1. Punem la fiert apa. Cand da in clocot adaugam zaharul, fructele cu prune. Lasam la fiert, cca 10 minute.
2. Dizolvam amidonul in apa rece si-l adaugam la fructe. Amestecam compozitia obtinuta si o scoatem de pe foc.
3. Ca sa obtinem o bautura stravezie, strecuram lichidul prin sita.
Muss de mascarpone cu mango
500 gr mascarpone
1 cutie lapte condensat
1 buc. mango
1 strugure de poama
1. Mixam mascarpone cu laptele condensat.
2. Mango se taie felii subtiri, bobitele de poama se taie jumatati (sau se adauga intregi, daca nu sunt prea mari).
3. Muss-ul se taie in pahare portionate in straturi: crema, mango, crema, bobite de struguri. Or, dupa cum va place mai mult. Se infrumuseteaza cu petale de mogdala.