Practica germană
Practica germană
Temperatura joasă de afară ne obligă să schimbăm meniul zilnic pe ceva mult mai consistent. Iar în astfel de situații bucătăria germană - este soluția ideală. În bucătăria Germaniei predomină o cantitate enormă de preparate consistente din carne și pește cu diferite sosuri. Noi, ca de obicei, am ales pentru dumneavoastră 7 rețete simple și gustoase, pe care le veți putea pregăti cu ușurință în cursul săptămînii.
Supă cu tocătură
Ingrediente:
400g tocătură de vită
300g praz
30g unt
3 cartofi medii
1,5l bulion de găină sau apă
Sare
Piper
Mod de preparare
- Tăiem prazul pai și îl prăjim în unt cîteva minute.
- Adăugăm peste el tocătura de vită și o înăbușim timp de 10 minute.
- Turnăm deasupra bulionul sau apa.
- Curățim cartofii și îi tăiem cubulețe. Îi adăugăm în supă și fierbem totul pînă vor fi gata cartofii.
Jager Schnitzel
Ingrediente:
4 buc. schnitzel de porc cîte 150-200g fiecare
150g ciuperci champignon
1 ceapă mare
5-7 crenguțe de pătrunjel
100ml riesling sec sau sherry
150ml bulion din carne
100ml frișcă
Ulei vegetal
Sare
Piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
- Uscăm bucățile de carne cu șervețele de hîrtie și le batem puțin acoperindu-le cu două straturi de peliculă.
- Le frecăm cu sare și piper, le ungem cu ulei și le lăsăm 10 minute să se cuprindă aromele. Apoi le tăvălim prin pesmeți pane și le prăjim pe ambele părți.
- Punem carnea pe o farfurie încălzită și o acoperim cu folie de staniol.
- Curățim ceapa și o tăiem mărunt. Tăiem ciupercile plastine subțiri, îndepărtîndu-le partea fermă a piciorușelor. Alegem frunzele de pătrunjel și le tocăm foarte mărunt.
- Adăugăm ulei și ceapa în tigaia în care am prăjim carnea. Prăjim totul 3 minute apoi adăugăm ciupercile și mai prăjim 3-4 minute.
- Turnăm vinul și îl lăsăm să se evapore pe jumătate. Apoi adăugăm bulionul, îl dăm în clocot și adăugăm frișca și pătrunjelul tocat, amestecăm bine totul.
- Schnitzelul, stropit cu sos din ciuperci îl putem servi cu salată din cartofi.
Carne coaptă în bere
Ingrediente:
1 buc de costiță de porc de 1-1,5kg
300-400ml bere
200ml bulion sau apă
2 cepe mari
3 căței de usturoi
1 lng zahăr brun
3 lng muștar
1 linguriță suc de lămîie
Ulei vegetal
Sare
Piper
Varza ca garnitură
Mod de preparare
- Curățim costița de grăsime și fibre. Uscăm carnea cu șervețele de hîrtie. O frecăm cu sare și piper și o lăsăm deoparte 10 minute.
- Zdrobim mărunt usturoiul. Curățim ceapa și o tăiem julien.
- Amestecăm usturoiul, zahărul, sarea, piperul, sucul de lămîie, muștarul și cîteva linguri de ulei vegetal, pînă obținem o compoziție omogenă.
- Într-o tigaie mare încingem ulei la foc mediu. Prăjim carnea pe ambele părți pînă devine aurie.
- Ungem bine costița cu sosul din muștar și usturoi. O așezăm în tavă cu stratul de grăsime în jos. Deasupra așezăm uniform ceapa.
- Turnăm atent berea încît să îmbibe și ceapa. Turnăm încet bulionul sau apa. Potrivim de sare și piper, punem capacul și coacem 3 ore în rola preîncălzită la 160o Apoi scoatem capacul și mai lăsăm să se coacă 30-40 minute. Mai adăugăm bere sau apă dacă este nevoie.
- Servim costița cu varză acră înăbușită.
Strudel cu cîrnați din sînge, cartofi și mere
Ingrediente:
150g făină
80ml apă caldă
15ml ulei vegetal
½ linguriță sare
400g cartofi
150g cărnați din sînge
50g piet de porc afumat
1 ceapă
1 măr
1 lng suc de lămîie
1 lng untură de rață
2 lng unt topit
Mod de preparare
- Frămîntăm un aluat din făină, apă, unt și sare. Aluatul trebuie să fie moale dar să nu se țină de mîini.
- Îl despărțim în două. Ambele bucăți le învelim în peliculă alimentară și le introducem în frigider pentru 1 oră.
- Întindem aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină, pînă va fi de 2-3mm.
- Introducem mîinile sub foia de aluat și îl întindem în aer de la mijloc spre margini. Aluatul trebuie întins foarte subțire, încît să putem citi ziarul prin el.
- Tăiem pipetul de porc cubulețe mici iar cartofii și cîrnațul cubulețe de 1cm.
- Topim untura într-o tigaie și prăjim în ea ceapa, pieptul de porc, cartoful și cărnații, circca 15 minute. Adăugăm sare și piper după gust. Lăsăm umplutura să se răcească.
- Tăiem mărul feliuțe foarte subțiri. Întindem umplutura pe aluat, lăsînd o margine de 10cm. Deasupra ei așezăm feliuțele de măr. Rulăm strudelul cu ajutorul feței de masă, lipim marginile și îndepărtăm surplusul. Îl ungem cu unt topit și îl coacem 35-40 minute la 190o
Salată din cartofi cu sos pesto
Ingrediente:
1 ceașcă de mazăre verde congelată
700g cartofi noi mici
1 legătură de busuioc
1 legătură de pătrunjel
½ ceașcă parmezan ras
2 căței de usturoi
½ lng oțet de vin
2 ouă fierte
Căteva frunzulițe de mentă sau măcriș
Ulei de măsline
Sare
Piper
Mod de preparare
- Firbem cartofii cu tot cu coajă în apă cu sare.
- Opărim mazărea și o călim cu apă rece.
- Punem în blender cașcavalul, busuiocul, mazărea, pătrunjelul și usturoiul. Adăugăm uleiul de măsline și batem pînă obținem sosul pesto.
- Curățim cartofii fierți și îi tăiem cubulețe. Cartofii fierbinți îmbibă mai bine sosul pesto de aceea trebuie să îi tăiem cît încă sunt fierbinți.
- Turnăm sosul peste cartofi și presărăm mentă sau măcriș. Adăugăm jumătățile de ouă fierte și putem servi.
File de pangasius cu sos Frankfurt
Ingrediente:
Pentru 2 porții:
450g file de pangasius
Pentru sos:
2 ouă fierte
Cîte ½ legătură pătrunjel, ceapă verde, mărar, ruccola și frunze de salată
2 lng suc de lămîie
6 lng ulei de măsline
8 lng smîntînă
1 linguriță sare de mare
Mod de preparare
- Îndepărtăm tulpinile la verdeață și o tocăm mărunt.
- Adăugăm sucul de lămîie și uleiul de măsline, amestecăm și lăsăm deoparte timp de 5 minute.
- Tăiem mărunt ouăle și le punem peste verdeață.
- Turnăm smîntîna și presărăm sare.
- Prăjim în ulei fileul de pește.
- Îl servim alături de sos.
Sosul verde german tradițional se deosebește prin utilizarea multor verdețuri la preparare lui, cîteodată pînă la 10 feluri. Conform legendei, acest sos era preferatul lui Goethe și se mai spune că el a fost inventat de mama lui.
Gulaș
Ingrediente:
500-600g carne de vita sau porc
400g ceapă
2-3 căței de usturoi
1 morcov
2 lng pastă de tomate
2 ardei grași (roșu și verde)
3 lng ulei vegetal
Sare
Piper
Boia de ardei
Mod de preparare
- Tăiem carnea cubulețe medii.
- Tăiem ceapa julien, zdrobim usturoiul, tăiem ardeii bucăți mari iar morcovul rondele.
- Încingem uleiul într-un ceaun, adăugăm carnea și o prăjim la foc mare, amestecînd continuu. Avem grijă să nu se ardă. Prăjim pînă se va evapora tot sucul de la carne.
- Adăugăm legumele peste carne. Amestecăm bine și înăbușim fără capac 10-15 minute la foc mic.
- Presărăm după gust sare, piper și boia de ardei. Pregătim gulașul timp de .5 ore la foc mic. Dacă începe carnea să se lipească mai adăugăm puțină apă sau bulion.
- Ca gernitură putem servi cartofi fierți, paste sau orez.
Rețete și fotografii: Olga Bux, Ksenia Vodolazscaia
Похожие статьи
-
Pannini cu muschiulet de porc mai 15, 2014
-
Ciolan de porc în sos de miere dec 18, 2014
-
Costițe de porc la cuptor iul 02, 2014
-
Cotlet pe porc cu os dec 17, 2014
-
mar 24, 2014