Tocana moldovenească

Просто&Вкусно - Tocana moldovenească

Tocana moldovenească

Tocana – este un preparat tradițional și foarte popular în bucătăria moldovenească, care se sevrește de cele mai multe ori cu mămăligă. Fiecărui turist care ne vizitează ospitaliera țară, i se sugerează să guste anume acest preparat, ca fiind fața bucătăriei moldovenești. Multe familii pregătesc acest fel de mîncare perfect, rețeta fiind transmisă din generație în generație, dar multe gospodine tinere încă nu au însușit această rețetă, deși e foarte simplă. Noi vă împărtășim patru rețete delicioase: tocană din pește, carne de porc, carne de iepure și carne de pui.

 

 

Tocană din pește

 

Ingrediente:

600g file de pește merluciu

2 cepe

3 căței de usturoi

30g unt

Sare – după gust

3 lng ulei vegetal

½ pahar vin alb sec

¼ linguriță ghimbir uscat

1 lng făină

 

Mod de preparare

  1. Topim untul într-o tigaie cu ulei vegetal. Tăiem ceapa julien și o punem în tigaie, o călim la foc mic.
  2. Curățim peștele, îl tăiem, îl sărăm, îl tăvălim prin făină și îl prăjim pe tigaie pe ambele părți.
  3. Cînd ceapa va fi gata, punem peștele peste ea, presărăm ghimbirul și puțină sare. Lăsăm să se înăbușe la foc mic circca 5 minute apoi turnăm vinul. Punem capacul și mai înăbușim 10-15 minute. La final adăugăm usturoi și servim.

 

Tocană din carne de iepure

 

Ingrediente:

1,5kg carne de iepure

2-3 tulpini de praz

150ml vin alb sec

4 lng ulei vegetal

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Tăiem carnea bucăți medii. Turnăm uleiul într-un ceaun, îl încingem și adăugăm carnea. Pregătim la foc mare amestecînd continuu.
  2. Cînd carnea își va schimba culoarea, presărăm sare și piper. Turnăm vinul și gătim sub capac la foc mediu aproximativ 1-1,5 ore. Amestecăm periodic.
  3. Tăiem ceapa și o punem în ceaun cînd carnea va fi aproape gata. Amestecăm bine și punem capacul. Pregătim totul 10-15 minute, apoi luăm ceaunul de pe foc.

 

 

Tocană din carne de porc

 

Ingrediente:

1kg mușchiuleț de porc

2 căței de usturoi

1 ceapă

150ml vin alb sec

1/5 linguriță rozmarin (ori 1 crenguță proaspăt)

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Tăiem carnea cubulețe de 2x2cm. E de dorit ca carnea să aibă puțină grăsime. Punem ceaunul pe foc, îl încingem și adăugăm carnea. O pregătim la foc mare, amestecînd continuu pînă își va schimba culoarea. Adăugăm sarea, piperul și rozmarinul, amestecăm bine și apoi adăugăm vinul. Lăsăm să fiarbă sub capac la foc mediu, amestecînd periodic.
  2. Cînd se va evapora tot vinul carnea va fi aproape gata, atunci adăugăm ceapa și usturoiul. Pregătim pînă vor fi gata toate ingredientele.

 

 

Tocană din carne de pui

 

Ingrediente:

1,5kg carne de pui

1kg roșii

2 cepe

4 căței de usturoi

4 lng ulei vegetal

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Tăiem carnea bucăți medii. Turnăm uleiul într-un ceaun, îl încingem și adăugăm carnea. Pregătim la foc mare amestecînd continuu. Presărăm sare și piper, și pregătim totul la foc mediu sub capac.
  2. Prăjim ceapa într-o altă tigaie. Dăm roșiile prin răzătoare, înlăturăm coaja lor. Turnăm roșiile peste ceapă și gătim la foc mediu 10 minute.
  3. Cînd carnea se va rumeni adăugăm sosul din roșii și sare după gust. Adăugăm și usturoiul și mai pregătim puțin la foc mic.


Rețete: Ana Sîtnic; fotografii: Olga Bux; text: Olga Efimova


Tags

Похожие статьи

Comentarii