Tocana moldovenească
Tocana – este un preparat tradițional și foarte popular în bucătăria moldovenească, care se sevrește de cele mai multe ori cu mămăligă. Fiecărui turist care ne vizitează ospitaliera țară, i se sugerează să guste anume acest preparat, ca fiind fața bucătăriei moldovenești. Multe familii pregătesc acest fel de mîncare perfect, rețeta fiind transmisă din generație în generație, dar multe gospodine tinere încă nu au însușit această rețetă, deși e foarte simplă. Noi vă împărtășim patru rețete delicioase: tocană din pește, carne de porc, carne de iepure și carne de pui.
Tocană din pește
Ingrediente:
600g file de pește merluciu
2 cepe
3 căței de usturoi
30g unt
Sare – după gust
3 lng ulei vegetal
½ pahar vin alb sec
¼ linguriță ghimbir uscat
1 lng făină
Mod de preparare
- Topim untul într-o tigaie cu ulei vegetal. Tăiem ceapa julien și o punem în tigaie, o călim la foc mic.
- Curățim peștele, îl tăiem, îl sărăm, îl tăvălim prin făină și îl prăjim pe tigaie pe ambele părți.
- Cînd ceapa va fi gata, punem peștele peste ea, presărăm ghimbirul și puțină sare. Lăsăm să se înăbușe la foc mic circca 5 minute apoi turnăm vinul. Punem capacul și mai înăbușim 10-15 minute. La final adăugăm usturoi și servim.
Tocană din carne de iepure
Ingrediente:
1,5kg carne de iepure
2-3 tulpini de praz
150ml vin alb sec
4 lng ulei vegetal
Sare
Piper
Mod de preparare
- Tăiem carnea bucăți medii. Turnăm uleiul într-un ceaun, îl încingem și adăugăm carnea. Pregătim la foc mare amestecînd continuu.
- Cînd carnea își va schimba culoarea, presărăm sare și piper. Turnăm vinul și gătim sub capac la foc mediu aproximativ 1-1,5 ore. Amestecăm periodic.
- Tăiem ceapa și o punem în ceaun cînd carnea va fi aproape gata. Amestecăm bine și punem capacul. Pregătim totul 10-15 minute, apoi luăm ceaunul de pe foc.
Tocană din carne de porc
Ingrediente:
1kg mușchiuleț de porc
2 căței de usturoi
1 ceapă
150ml vin alb sec
1/5 linguriță rozmarin (ori 1 crenguță proaspăt)
Sare
Piper
Mod de preparare
- Tăiem carnea cubulețe de 2x2cm. E de dorit ca carnea să aibă puțină grăsime. Punem ceaunul pe foc, îl încingem și adăugăm carnea. O pregătim la foc mare, amestecînd continuu pînă își va schimba culoarea. Adăugăm sarea, piperul și rozmarinul, amestecăm bine și apoi adăugăm vinul. Lăsăm să fiarbă sub capac la foc mediu, amestecînd periodic.
- Cînd se va evapora tot vinul carnea va fi aproape gata, atunci adăugăm ceapa și usturoiul. Pregătim pînă vor fi gata toate ingredientele.
Tocană din carne de pui
Ingrediente:
1,5kg carne de pui
1kg roșii
2 cepe
4 căței de usturoi
4 lng ulei vegetal
Sare
Piper
Mod de preparare
- Tăiem carnea bucăți medii. Turnăm uleiul într-un ceaun, îl încingem și adăugăm carnea. Pregătim la foc mare amestecînd continuu. Presărăm sare și piper, și pregătim totul la foc mediu sub capac.
- Prăjim ceapa într-o altă tigaie. Dăm roșiile prin răzătoare, înlăturăm coaja lor. Turnăm roșiile peste ceapă și gătim la foc mediu 10 minute.
- Cînd carnea se va rumeni adăugăm sosul din roșii și sare după gust. Adăugăm și usturoiul și mai pregătim puțin la foc mic.
Rețete: Ana Sîtnic; fotografii: Olga Bux; text: Olga Efimova
Похожие статьи
-
Pannini cu muschiulet de porc mai 15, 2014
-
Prune uscate dec 08, 2014
-
mar 24, 2014
-
Terci ca la cazaci cu piept de porc afumat oct 16, 2014
-
Papanaşi din carne mar 26, 2014